Още един германски министър подаде оставка заради плагиатство

Още един германски министър подаде оставка заради плагиатство
Преди две години Меркел загуби по подобен начин тогавашния министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието на Германия Анете Шаван, която е близка съратничка на канцлера Ангела Меркел, подаде оставка в събота заради обвинения в плагиатство, предаде АФП.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел получи сериозен политически удар близо осем месеца преди изборите.

Меркел посочи, че „със свито сърце” е приела оставката на Шаван.

Университетът "Хайнрих Хайне" В Дюселдорф отне докторската титла на Анетe Шаван. Специализираният съвет към Философския факултет подложи на задълбочен анализ нейната докторска дисертация на тема "Личност и съвест", представена през 1980 година. В решението на Съвета се казва следното:

"Честотата на буквалните заемки и неспоменаването на съответните литературни източници говорят за системен и съзнателен опит чужди мисли и заключения да бъдат представени като собствени".

Специализираният съвет е категоричен, че има достатъчно доказателства в полза на тезата за съзнателно плагиатство.

Преди две години Меркел загуби по подобен начин тогавашния министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг от Християнсоциалния съюз. Цу Гутенберг беше принуден да подаде оставка, след като беше установено, че множество пасажи в докторската му дисертация са буквално преписани от неназовани източници.

#Германия #Ангела Меркел #плагиатство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници