Калин Георгиев: Безспорно е, че атентаторите в Бургас са дошли от Бейрут

Калин Георгиев: Безспорно е, че атентаторите в Бургас са дошли от Бейрут
Калин Георгиев заяви, че мерките за сигурност, въведени след 18 юли, са стандартни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безспорно е, че извършителите на терористичния акт в Бургас са дошли от ливанската столица Бейрут, били са във Варшава, Прага и са влезли в България от Румъния. След това са се насочили към Черноморието, заяви главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

"Зад обоснованото предположение за участие на военното крило на "Хизбула" в атентата стои огромна по обем работа, свършена от моите колеги. Много часове, много безсънни нощи са зад тази кратка фаза", заяви Георгиев пред Нова телевизия.

Той уточни, че мерките за сигурност, въведени след 18 юли, са стандартни. Те не са променяни и няма скоро да бъдат променяни. Не е възниквала необходимост от въвеждането на допълнителни мерки за сигурност.  

Главният секретар на МВР добави още, че принтерът, използван за отпечатване на "неистинските документи" е проследен, както и пътят на тези документи – доказано е, че са отпечатани в Бейрут. Наред с това от ДНК-профила на атентатора, идентифициран засега само фалшивата му самоличност – Жак Филип Мартен, станало ясно, че е бил в контакт с едно от другите лица, съпричастни с атентата – "там имаме пряка връзка между двамата", каза главен комисар Георгиев.

"Не бива да очаквате, че някой представител на международна терористична операция ще си признае и ще каже: Аз съм член. Тези обосновани предположения, които имаме, ще бъдат достатъчни доказателства в съда", убеден е Георгиев и допълни, че събирането на нови доказателства продължава.

"Атентаторите са заминали за Ливан, но къде са в момента не може да се каже", каза Калин Георгиев.

Според него, не е възможно посоката на разследването да се обърне, то вече излиза от оперативната си фаза и влиза във фазата на събиране на преки доказателства за извършителите на терористичния акт. За целта България разчита много и на помощта на ливанското правителство, която вече обеща премиерът на страната.

#Калин Георгиев #"Хизбула" #България #Румъния #Полша #Варшава #Прага #"Хизбула" #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници