„ИЮ Обзървър”: Чехия, България и Румъния не са доволни от предложения бюджет на ЕС

„ИЮ Обзървър”: Чехия, България и Румъния не са доволни от предложения бюджет на ЕС
Херман ван Ромпой ще се опита да се съобрази с недоволството на трите страни в нов проектобюджет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чехия, България и Румъния не са доволни от начина, по който е изчислено кохезионното финансиране в предложения проект за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, съобщи „ИЮ Обзървър“.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще се опита да се съобрази с недоволството на трите страни в нов проектобюджет, който ще бъде представен по обед в Брюксел, твърди официален представител пред „ИЮ Обзървър“.

Лидерите на ЕС продължават преговорите по бюджета на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., но все още не се очертава споразумение. 

Великобритания, Германия и други страни от Северна Европа искат понижение в бюджета на ЕС заради строгите икономии, които се налагат в националните финанси. На искането се противопоставят страните от Южна и Източна Европа, които се опасяват, че бедните им региони ще загубят жизненоважната финансова подкрепа от ЕС и посочват, че бюджетните съкращения ще се отразят отрицателно на икономическия растеж.

Целта на България е да се опита да издейства максимално възможното увеличение на средствата за периода 2014-2020 г.

Заедно с премиера Бойко Борисов за Брюксел заминаха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и министърът на външните работи Николай Младенов.

#Томислав Дончев #Брюксел #Европейския съвет #бюджет #Румъния #България #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници