206117 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6781| EUR 1.95583| GBP 2.32077|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Депутатите одобриха държавната субсидия за частни детски градини и училища

7 февруари 2013, четвъртък / 15:31; Коментари: 0
Send to Kindle
Депутатите одобриха държавната субсидия за частни детски градини и училища

С приемане на текстове от Закона за предучилищното и училищно образование депутатите решиха частните детски градини и училища да имат право на държавна субсидия.

Гласуваха 85 народни представители, от които 73 подкрепиха текста, а 12 бяха „против“, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Според приетия текст за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда.

Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане, само извън финансираните от държавата.

„Имаме данъчна система в образованието и отникъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование“, заяви по време на дебатите по текста депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Той заяви, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образование в частни училища на децата на хората, живеещи в районите, в които има частни училища.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: