„Хизбула“ отказала да отговори на българските власти за разследването на атентата в Бургас

„Хизбула“ отказала да отговори на българските власти за разследването на атентата в Бургас
В момента „Хизбула“, чийто лидер е Хасан Насрала (на снимката), е част от управляващото мнозинство в ливанския парламент и в ислямския свят се смята за легитимно движение за съпротива. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Радикалното шиитско движение „Хизбула“ отказва да коментира резултатите от разследването на атентата в Бургас, съобщи израелският вестник „Йедиот Ахронот“.

Изданието цитира ливанският вестник „Ан Нахар“, според който източник от „Хизбула“ посочва, че групировката „няма да отговори“ на твърденията на българските власти за връзката й с атентата в Бургас на 18 юли 2012 г., при който загинаха шестима невинни граждани.

След близо 6-часовото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента българският вътрешен министър съобщи, че „има обосновано предположение“ за връзки на двама от тримата атентатори с военното крило на „Хизбула“.

Веднага след това ливанският премиер Наджиб Микати, който се смята за близък до политическото крило на организацията, обяви, че Ливан е готов да сътрудничи на България при разследването на атентата в Бургас.

„Ливан вярва, че българските власти ще извършат сериозна оценка на резултатите от разследванетоq и повтаря, че е готов да сътрудничи на България, за да се хвърли светлина върху обстоятелствата при нападението“, заяви Микати в комюнике във вторник.

В момента „Хизбула“ е част от управляващото мнозинство в ливанския парламент и в ислямския свят се смята за легитимно движение за съпротива.

Групировката обаче попада в черните списъци на терористичните организации на САЩ, Израел, Австралия, Канада и др. След атентата през лятото на 2012 г., а още по-категорично и след обявените вчера резултати от разследването, властите в Израел и САЩ призоваха и ЕС да включи „Хизбула“ в терористичния си списък.

#„Хизбула" #Ливан #България #Бургас #атентат #КСНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници