Канада потвърди участието на свой гражданин в атентата в Бургас

Канада потвърди участието на свой гражданин в атентата в Бургас
По данни на българското разследване в атентата в Бургас от 18 юли са участвали трима души, двама от които с двойно гражданство и свързани с „Хизбула“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Канада потвърди участието на свой гражданин в атентата в Бургас от 18 юли, в който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор.

Канадецът, замесен в терористичната атака, има двойно канадско-ливанско гражданство и е живял в Ливан, информира канадският министър на външните работи Джон Беърд, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

Според разкритията от разследването на българските власти е установена самоличността на двама от тримата атентатори. Единият от тях е с австралийско, а другият – с канадско гражданство, като и двамата са живели през последните 6 години в Ливан. Българският вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че има „обосновано предположение“, че двамата са част от военното крило на „Хизбула“.

Джон Беърд смята, че канадският гражданин, отговорен за атентата, все още е на свобода.

„Мога да потвърдя, че въпросно лице има двойно гражданство, че пребивава в Ливан“, казва Беърд, като допълва, че не е в състояние да посочи самоличността на мъжа с двойното гражданство.

Когато говори за това, че според него лицето е на свобода, министърът използва трето лице множествено число: „Мисля, че те са на свобода“.

Джон Беърд припомни, че страната му е включила „Хизбула“ в списъка на терористичните организации още през 2002 г.

Говорител на австралийския външен министър Боб Кар заяви часове преди официалното обявяване на резултатите от разследването, че правителството в Австралия е запознато с публикациите в медиите, че австралиец може да е замесен в атентата.

За втори път в рамките на месец канадец е замесен в терористичен акт, припомня „Ройтерс“. Миналия месец алжирските власти посочиха, че канадец е координирал вземането на заложници в газодобивния комплекс в алжирската част на пустинята Сахара. Около 70 души (заложници и терористи) загинаха при щурма на алжирските сили срещу похитителите.

Тогава канадски полицаи отидоха в Алжир, за да проверят твърденията на алжирските власти, но засега на са оповестили какво е показало разследването им.

#Канада #Австралия #Цветан Цветанов #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници