Израел щял да предприеме дипломатическа битка, не военен отговор на „Хизбула“

Израел щял да предприеме дипломатическа битка, не военен отговор на „Хизбула“
Петима израелски граждани загинаха при самоубийствения атентат на летище Бургас на 18 юли 2012 г. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

Израел вероятно няма да предприеме ответни действия след доклада на България за напредъка в разследването, пише израелският вестник „Таймс ъв Израел“.

След близо 6-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност във вторник българският вътрешен министър обяви, че „има обосновано предположение“, че двама от тримата атентатори от Бургас имат връзка с военното крило на ливанската групировка „Хизбула“.

Израел прие със задоволство вчера българския доклад, уличаващ „Хизбула“ в участие в атентата, сигнализирайки, че ще използва заключенията от него, за да се съсредоточи върху дипломатическа битка, а не към военен отговор срещу ливанската терористична групировка, отбелязва изданието.

Вместо да намекне за ответен отговор, премиерът Бенямин Нетаняху посочи, че ще увеличи усилията за оказване на натиск върху ЕС да обяви „Хизбула“ за терористична групировка.

„Надяваме се европейците да са си взели необходимите поуки от това за истинския характер на „Хизбула“, посочи той. Аналитици казват, че не очакват Израел да предприеме ответни действия срещу ливанската групировка.

„Когато Израел предприема действия, те целят да предотвратят заплаха за сигурността, да предотвратят конкретна атака, а не за да наказват“, заяви израелският експерт по контратероризъм Боаз Ганор.

Израелски официален представител заяви, че Израел смята да продължи да споделя разузнавателна информация за „Хизбула“ с европейските си съюзници, както правеше в миналото.

Той обаче допълни, че след доклада на България страната ще окаже натиск върху ЕС да накаже по-строго „Хизбула“. Представителят пожела да остане анонимен, защото не му е разрешено да обсъжда разследването на българските власти с журналисти.

Ефраим Инбар, директор на Центъра за стратегически изследвания Бегин-Садат в израелския университет Бар-Илан, посочи, че българският доклад може да принуди ЕС да предприеме действия.

„Официално българско разследване на страна, която е член на ЕС, ще направи трудно за европейците да не включат „Хизбула“ в черния си списък“, посочи той.

#Бургас #атентат #България #Израел #„Хизбула“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници