8,0 по Рихтер удари островите Санта Круз

8,0 по Рихтер удари островите Санта Круз
Силно земетресение с магнитуд 8,0 удари островите Санта Круз, част от Соломоновите острови, в сряда. Графика: The Wall Street Journal
A A+ A++ A

Силно земетресение с магнитуд 8,0 удари островите Санта Круз, част от Соломоновите острови, в сряда.

Най-засегнати вероятно са били крайбрежните селища. Тревогата за цунами за региона от Австралия до Хавай бе отменена няколко часа по-късно, предаде АФП, на която се позовава БГНЕС.

През последните дни в региона се наблюдава сериозна сеизмична активност. Първият по-силен трус от сряда бе регистриран около 03:07 часа българско време близо до островите Санта Круз, в състава на островната държава Соломонови острови.

Силният трус с магнитуд 8,0 стана няколко минути след това. В района продължават силни афтършокове.

„Информацията, която имаме, е, че селата на запад и на юг от Лата по протежение на крайбрежието са разрушени, въпреки че все още не можем да потвърдим“, каза Августин Билве, който отговаря за болницата в Лата на главния остров от архипелага Санта Круз, Нденде.

„Сградата се разклати няколко пъти, но не е повредена“, добави той.

Пациентите в болницата са били евакуирани, за да се подготвят легла за ранени от крайбрежните селища. „Казаха ни, че след земетресението вълни са засегнали селата“, съобщиха от болницата.

Свидетели съобщават, че не са усетили земетресението в столицата на Соломоновите острови – град Хониара, на около 580 км от епицентъра.

Предупреждение за цунами бе издадено за Соломоновите острови, Вануату, Науру, Папуа Нова Гвинея, Тувалу, Нова Каледония, Фиджи, Кирибати.

„Цунами би могло да причини опустошение по бреговете близо до епицентъра на земетресението и също би могло да представлява заплаха за крайбрежни региони, които са по-отдалечени“, каза местен експерт.

Според служител в Агенцията за управление при бедствия на Соломоновите острови опасенията са за Темоту - източната провинция на Соломонови острови.

Архипелагът е разположен върху Тихоокеанския огнен пръстен, където движението на тектоничните плочи предизвиква интензивна сеизмична и вулканична дейност.

Соломоновите острови е архипелаг от 992 острова, принадлежи към Британската общност и има по-малко от 600 000 жители, които живеят главно от риболов, минно дело и дърводобив.

През 2007 г. цунами след трус с магнитуд 8,1 по Рихтер уби 52 души и разруши домовете на хиляди хора.

На 29 септември 2009 г. регионът бе ударен от мощно земетресение, последвано от опустошително цунами, което причини 186 смъртни случая в Самоа и Тонга.

#земетресение #Соломонови острови

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници