Лидерът на БНП Ник Грифин: Британската преса взима на мушка българите и румънците, защото са бели европейци, а не мюсюлмани

Лидерът на БНП Ник Грифин: Британската преса взима на мушка българите и румънците, защото са бели европейци, а не мюсюлмани
Лидерът на Британската национална партия и евродепутат Ник Грифин. Снимка: nickgriffinmep.eu
A A+ A++ A

Ексклузивно интервю на Novinite.bg, Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.ru с евродепутата и лидер на националистическата Британска национална партия Ник Грифин във връзка с дебатите в Обединеното кралство по повод допускането на българи и румънци на британския трудов пазар след 1 януари 2014 г., когато изтича седемгодишният преходен период след влизането на България и Румъния в ЕС.


Има ли анти-имигрантска параноя във Великобритания понастоящем по повод вдигането на трудовата забрана за българи и румънци като граждани на ЕС след 1 януари 2014 г.?

Не смятам, че това е параноя, защото параноята е ирационално чувство. Във Великобритания, където средната заплата бива понижавана и в частност има много висока младежка безработица, тревогите, свързани с вкарването на евтина работна ръка са рационални и не представляват параноя.

Според доклад на Европейската комисия трудът на имигрантите от осемте посткомунистически страни от Източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2004г., е повишиш британския БВП с 1.2%. Съгласен ли сте, че имигрантския труд всъщност засилва британската икономика?

Трудът на имигрантите може и да помага на икономиката, и казвам „може", защото това не е сигурно. Но нацията е нещо повече от икономиката си, тя се състои от хората.

Може да имате огромен икономически бум, но ако местните хора не взимат участие в него, тогава какъв е смисълът от това?

Като националисти, ние не сме предимно материалисти. Има по-важни неща от парите като свобода, сигурност и правата на нашия собствен народ. Това важи с еднаква сила за националистите във Великобритания, Франция и България.

Българите и румънците постоянно биват демонизирани във Великобритания от страна на пресата, особено на английските таблоиди, както и в изявленията на някои политици. Каква е причината за това според Вас?

Мисля, че имате право. Британските таблоиди се концентират върху румънците и българите. Смятам, че фундаменталната причина за това е, че те са бели европейци.

Най-големите проблеми във Великобритания са свързани с имигрантите-мюсюлмани, идващи от Индийския субконтинент, т.е. страни като Пакистан и други подобни. Само че е политически некоректно тези групи да бъдат критикувани.

По-лесно е да се критикуват европейските имигранти. Обществеността е ядосана за това – поради факта, че последните 30 години във Великобритания не е имало дебат за имиграцията. Така че щом се появи един аспект на проблема с имигрантите, за който може да се говори, хората се втурват да говорят за него.

Ето защо те [пресата] се съсредоточават върху източноевропейците – защото не е политически некоректно да се обсъждат проблемите, свързани с тях.

С оглед на това, което току-що споменахте – смятате ли, че българите и румънците имат право да се възмущават от тази ситуация във Великобритания. Те често задават въпроси, граничещи с расизъм, питайки, „С какво ние сме по-лоши имигранти от хората, идващи от Африка, Южна Азия и тн.?"

Наистина донякъде не е честно да се фокусираме върху българите и румънците, защото поради икономическата криза и проблемите със заплащането и заетостта във Великобритания идването на имигранти откъдето и да е, е проблем.

Но смятам, че е важно да се обърне внимание, че всичко това има и един съвсем различен аспект. Разбирам защо българите и румънците се безпокоят за начина, по който ги представят в Обединеното кралство.

Обаче истинският проблем за тях е, че не правото им да мигрират и да си намерят работа във Великобритания. Истинският проблем за българите и румънците е „изтичането на мозъци", изтичането на много квалифицирани млади хора, което е огромно предизвикателство.

Когато те емигрират, за да работят в страни като Великобритания, това неминуемо ощетява благосъстоянието и обществената инфраструктура в България.

Наскоро говорих с един от българските евродепутати, чиито син работи като консултант в болница в София и през последната година е изгубил трима от четиримата си специалисти, защото те са си намерили работа във Великобритания.

Това изтичане на мозъци е лошо за страни като България и Румъния, но е лошо и за Великобритания, защото този наплив на квалифицирани работници понижава британските заплати.

Били ли сте в България?

Не, надявам се да дойда през тази година. Но имам много приятели от България. Преди години две лета работех в прибирането на зеленчуци в селскостопански район на Англия, където преподавах английски на различни източноевропейци, включително много българи, с които станахме много добри приятели.

Изобщо нямам нищо против България. Но смятам, че за страна, която вече е изправена пред демографска криза и огромни инфраструктурни проблеми, емигрирането на множество квалифицирани работници като лекар и медицински сестри е катастрофално.

Забраната за българи и румънци да работят във Великобритания стана отново обществена тема в България след изявление на лидера на Британската партия за независимост Найджъл Фараж, който заяви, че Британия трябва да държи пазара на труда си затворен и след 1 януари 2014 г., като в същото време нарисува много негативна картина на живота в България. По какво се различава позицията на Вашата Британска национална партия от тази на г-н Фараж?

Бих казал, че г-н Фараж е изцяло ксенофобски настроен. Тези хора просто не харесват чужденците, докато ние в Британската национална партия обичаме собствената си страна.

Разбираме позицията на българите и защо се възмущават от подобни коментари. Смятам, че г-н Фараж и британската преса пропускат най-важното, като казват, че отварянето на пазара на труда за българи и румънци ще донесе наплив от нискоквалифицирани работници и престъпници.

Проблемът е, че ще има наплив от мигранти, които в много случаи са висококвалифицирани. Например здравната система във Великобритания бива системно приватизирана, което означава, че вливането на много квалифицирани работници ще понижи заплатите в британското здравеопазване и ще обезкърви здравеопазването в България. Това ще бъде зле и за Великобритания, и за България.

Смятате ли, че изявленията на г-н Фараж и партията му звучат много подобно на най-известният крайнодесен политик от Западна Европа, холандският националист Хеерт Вилдерс и неговата Партия на свободата?

Смятам, че Фараж и Вилдерс са подобни един на друг, но Фараж още повече от Вилдерс пренебрегва основният проблем с имигрантите – и това са имигрантите мюсюлмани.

Имигрантите от Източна Европа не са такъв проблем за работническата класа в Англия, защото са европейци и християни като културно наследство. Но тук върпосът за тяхната имиграция е използва, за да се повдигне въпроса за истинския проблем с имиграцията във Великобртаиния, защото не е политически некоректно да се говори за източноевропейците, какъвто е случаят, когато се обсъждат имигрантите-мюсюлмани от страни от Третия свят.

Защо Британската национална партия иска излизане на Обединеното кралство от ЕС?

Да, искаме излизането на Великобритания от ЕС, винаги сме го искали и винаги ще го искаме.

Смятаме, че ЕС е създаден, за да стане свръхдържава от една нация. Това може да стане само като се премахне суверенитета и идентичността на страните-членки като Британия и България.

Пътят на европейските нации към свобода и независимост е бил исторически много труден, и би било погрешно да го предадем.

Освен това Великобритания губи огромни суми пари чрез членството си в ЕС. Тези пари могат да бъдат използвани по-добре за възраждането й.

Премиерът Дейвид Камерън обеща на британците референдум за оставането в ЕС. Каква е Вашата прогноза за този референдум?

Не смятаме, че ще има такъв референдум. Г-н Камерън ще изгуби следващите избори и няма да има как да организира референдума, който обеща. Но това, което е по-важно в отношение, е, че през 1975 г. проведохме референдум за оставането на страната в Общия пазар, предшественика на ЕС.

Тогава обаче едрият бизнес изсипа много пари и правителството също подкрепи вота „за". Така че ако има нов референдум, той ще бъде опорочен.

Каква е позицията на Британската национална партия по въпроса за независимостта на Шотландия?

Смятаме, че стремежът за независимостта на Шотландия се окуражава от ЕС, защото Великобритания е геополитически проблем за елитите във Франция и Германия, доминиращи ЕС, така че най-добрият начин да бъде отслабена, е като се отцепи Шотландия.

Смятаме, че Британските острови се състоят от семейство от нации – англичани, шотландци, уелсци, северноирландци. Последните три нации имат местни парламенти, а англичаните нямат такъв, така че това трябва да бъде поправено.

Британските острови трябва да се занимават със собствените си вътрешни дела, но са обединени от културното си наследство като една велика нация.

Споменахте, че Британските острови са семейство от нации. Смятате ли, че и Европа е семейство от нации?

Европа е едно голямо семейство от нации, поради което националистите издигат лозунга „Европа на 100-те флага". Бихме искали да видим 100 знамена в Европа, а не едно синьо знаме с жълти звезди.

Искаме сътрудничество между европейските страни и смятаме, че това ще стане най-добре като всяка страна се грижи за собствените си дела, а всички си сътрудничат по върпоси като замърсяването и трансграничната престъпност.

Както казваме на английски, добрите огради създават добри съседи. С други думи, най-добрият съсед е този, който не ти се меси. Не искам да се меся във вътрешните работи на България, както не искам френски бюрократи и германски банкери да се месят във вътрешните работи на Великобритания.

ТОВА ИНТЕРВЮ НА АНГЛИЙСКИ

#Великобритания #Ник Грифин #ЕС #Европейски съюз #ЕК #Европейска комисия #имигранти #българи в чужбина #диаспора #българи #румънци #мюсюлмани #Франция #Обединено кралство #Германия #националист #националисти #изтичане на мозъци #британци #англичани #Шотландия #евродепутат #емигранти #Найджъл Фараж #Британска партия за независимост #Британска национална партия #Хеерт Вилдерс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"