„Вашингтон пост“: Австралиец е отговорен за атентата в Бургас

„Вашингтон пост“: Австралиец е отговорен за атентата в Бургас
На 18 юли беше взривен автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на Летище Бургас, за да прекарат отпуската си в българските черноморски курорти. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Австралийски гражданин е заподозрян за атентата в България през 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус.

Информацията е на западни представители, които пожелали да останат анонимни, съобщи в. „Вашингтон пост“.

САЩ очакват българските следователи да свържат ливанската групировка „Хизбулла“ с бомбената атака на 18 юли 2012 година.

Във вторник започна среща на високопоставени представители на правителството и на силите за сигурност в България. Очакванията от тази среща са големи и в Европа, и в САЩ. 

Ако се окаже, че ливанската ислямистка групировка е свързана с атентата, ЕС ще преосмисли дали да определи групировката като терористична организация, както САЩ и Израел призоваха.

До момента Европейският съюз смяташе, че независимо от дейността на „Хизбула“ в Близкия Изток, тя не представлява заплаха за Стария континент. Хиляди членове на „Хизбула“ и нейни поддръжници действат в Европа, ползвайки се в повечето случаи с неограничена свобода, събирайки пари, които след това се връщат към групировката в Ливан.

Говорителят на канцеларията на президента Веселин Нинов заяви, че вътрешният министър Цветан Цветанов се очаква да „обяви резултатите от неокончателния доклад за напредъка на разследването на атентата в Бургас“ днес след срещата на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, включващ премиера, водещи министри от правителството и представители на армията и силите за сигурност.

По време на разследването на атента в Бургас бяха разпитани стотици свидетели.

#атентат в Бургас #САЩ #Европа #Росен Плевнелиев #"Хизбула" #Цветан Цветанов #Веселин Нинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"