БСП пуска шефовете за депутати и министри

БСП пуска шефовете за депутати и министри
По времето на Георги Първанов бе приета поправката напусналите БСП, да не могат да заемат високи партийни постове 2 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП може да разреши на регионалните си партийни лидери да стават депутати и министри.

Падането на тази забрана в устава ще е един от горещите дебати на соцпленума в неделя и на конгреса на 16 февруари, съобщи вестник "Стандарт".

Структури от цялата страна са пратили на "Позитано" 20 такова искане, за да се отвори път на новите местни соцводачи към парламента, пише "Стандарт".

Забраната за съвместяване на партиен и държавен пост като депутат, министър, зам.-министър, кмет, евродепутат, губернатор бе въведена в БСП през 2008 г., когато червените още бяха на власт в тройната коалиция.

Затова ограничението влезе в сила едва миналата година. Заради него с партийното кресло трябваше да се разделят главно депутати, приближени до експрезидента Георги Първанов. Например поста в Плевен сдаде Румен Петков, Кирил Добрев - в София-област, Корнелия Нинова в Благоевград. Както и бившите министри Петър Мутафчиев, който бе шеф в Пловдив, Асен Гагаузов от Сливен, Румен Овчаров от София, Михаил Миков от Видин.

В понеделник червените са се отказали от т.нар. поправка Първанов. Тя предвиждаше другари, напуснали БСП, да не могат да заемат високи партийни постове 2 г. след завръщането си в Столетницата. Такъв именно е и случаят на експрезидента, който върна партийното си членство м.г., след като излезе от "Дондуков" 2. Георги Първанов отишъл на заседанието на комисията по устава и казал, че подкрепя такъв текст, но да се прецизира. В крайна сметка ограничението било прието, но с уточнението, че не засяга другари, изпратени от партията на пост, изискващ деполитизация. Какъвто е президентският.

#БСП #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници