Георги Първанов: Борисов сам да огласи информацията от досието "Буда"

Георги Първанов: Борисов сам да огласи информацията от досието "Буда"
Георги Първанов заяви, бе премиерът Борисов си получава заслуженото. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не съм виждал документа за вербуване на премиера Бойко Борисов и не съм предполагал, че това може да бъде нещо автентично, заяви бившият държавен глава Георги Първанов.

"Днес за първи път път видях копието. Изглежда автентично, но по-важното е, че самият Борисов не го опровергава достатъчно убедително. Това е схема, в която не съм посветен, не мога да знам за движението на един такъв документ, дали е само този документ. В тази ситуация не виждам нищо по-естествено от това - самият Борисов не просто да заеме ясна позиция, той да настои и да огласи материалите, съдържащи се в тази папка", каза Георги Първанов в предаването „Лице в лице”  на БНТ.

„Борисов по този начин си получава своето, той зае една двойствена позиция по отношение на офицерите, които са служили за България. Бяха огласени доносниците. Не се наемам да ги категоризирам по отдели. Тези, които са донасяли срещу своите колеги в службата, срещу семейни приятели – това не се разбра, но за сметка на това бяха обругани хора, които работеха за България. Вероятно Борисов е получил задача да работи за някаква държавна кауза, но това трябва да стане ясно от него самия, от документите, а може би и от онези, които са били свързани с тази разработка”, добави Георги Първанов.

Скандалът "Буда" започна след публикацията в сайта „Биволъ“ в неделя на документ от оперативен работник, предложил на 9 декември 1996 г. Борисов „да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор“.

Самият Борисов отрече да е бил информатор.

По-малко от час след като премиерът Борисов поиска разсекретяването на досието „Буда“ МВР съобщи на своята страница, че липсват документи за съгласие за вербовка.

#Бойко Борисов #Георги Първанов #Буда #досие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »