След дълго отсъствие Кастро се появи –- за да гласува на изборите в Куба

След дълго отсъствие Кастро се появи –- за да гласува на изборите в Куба
Дългогодишният водач на Острова на свободата дойде около 17:00 часа в избирателна секция № 1 на Площада на революцията в Хавана, където той винаги гласуваше, преди да се разболее сериозно през юли 2006 г. и да делегира властта на брат си Раул Кастро.
A A+ A++ A

След продължително отсъствие кубинският лидер Фидел Кастро се появи публично, за да пусне бюлетина на общите избори в страната.

Дългогодишният водач на Острова на свободата дойде около 17:00 часа (23:00 часа българско време) в избирателна секция № 1 на Площада на революцията в Хавана, където той винаги гласуваше, преди да се разболее сериозно през юли 2006 г. и да делегира властта на брат си Раул Кастро.

86-годишният легендарен кубински лидер не се бе появявал публично от 21 октомври, когато посети тогавашния венецуелски външен министър Елиас Хауа в хаванския хотел „Насионал“, припомнят АФП и БГНЕС.

Снимка, публикувана в местната преса, го показва облечен с тъмна карирана риза и черно сако в разговор с хората в избирателната секция. Фидел се опира на бастун.

Около 8,5 милиона кубинци бяха призовани да гласуват в неделя, за да изберат 612-те членове на Народното събрание.

29 957 избирателни секции има на Острова и никакъв опозиционен кандидат не присъства в списъците за изборите, на които ще се определят и 1269 делегати в 15-те местни провинциални събрания. Те няма да изложат на опасност единствената Кубинска комунистическа партия.

След това новото Народно събрание ще избере Държавния съвет – върховния орган на изпълнителната власт, чиито тридесет членове ще изберат президент на 24 февруари. Без изненада той би трябвало да бъде Раул Кастро за втори път.

За първи път от половин век насам новите закони създават ограничение от два мандата от по пет години за най-висшите служители на страната.

„Историческото поколение“, което е на власт от Кубинската революция през 1959 г. насам, се очаква да даде частично път на нови лидери, които могат да се появят при избора им в Държавния съвет.

Раул Кастро ще трябва да напусне поста си през 2018 г.

От своя страна, без кандидати и без достъп до всички медии, контролирани от държавата и ККП, кубинските дисиденти, често наричани „наемници“, на които плащат Съединените щати, призоваха да не се гласува или да се пусне невалидна бюлетина.

#Куба #избори #Фидел Кастро #Раул Кастро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници