10 факта за шизофренията

10 факта за шизофренията
A A+ A++ A

10. Шизофренията подлежи на лечение. Макар и доживотно заболяване, тя подлежи на успешен контрол от медикаменти. Шизофренията се поддава на терапия и много от пациентите се повлияват добре и в кратки срокове от лечението. Най-честите симптоми като халюцинациите, илюзиите отшумяват за няколко дни до седмици при по-леките форми.

9. Шизофренията има „позитивни“ симптоми. Това са така наречените прояви, които нормалният, психически здрав, индивид не притежава. Те са свързани с появата на халюцинации, илюзии, вменяване на мнение или знания „отвън”, нетипични движения.

8. Шизофренията има и „негативни” симптоми. Към тях спадат всички симптоми, свързани със загуба на нормалните човешки психически изживявания – невъзможност за радост, за интеграция, невъзможност за завършване на започната дейност, липса на интерес и др.

7. Шизофренията има и трети вид симптоми – когнитивни. Те се изразяват в неспособност за възприемане на информация, на изготвяне на план за действие дори за елементарни задачи, за съставяне на маршрут и др. Обикновено наличието на тези симптоми затруднява значително живота на пациентите.

6. Шизофренията не е задължително да бъде свързана с агресия. Болните обичайно не са агресивни. В случай че това е факт, обикновено те проявяват агресията си в домашни условия, към членове на семейството си.

5. Рискът от самоубийство при болните от шизофрения е силно завишен. Средно 10% от болните се самоубиват. Най-голям процент сред тях са младите хора, страдащи от заболяването.

4. Често се открива връзка между шизофрения и някаква зависимост – алкохолна или наркомания. Сред болните от шизофрения често има злоупотребяващи с опасни вещества. Някои наркотици, например марихуаната, силно завишават риска от развитие на шизофрения, особено ако има генетична предизпозиция.

3. Особено важна част от лечението е психотерапията. Когато пациентите вече са стабилизирани благодарение на медикаментите, важно е те да възвърнат способностите си да задоволяват нуждите си и да се интегрират в обществото. Психотерапията – индивидуална или групова – им дава възможността те отново да се превърнат в пълноценни членове на семейството си и обществото.

2. Лекарствата за шизофрения имат доста странични ефекти. Повечето от тях отшумяват в рамките на няколко дни – гадене, повръщане, усещане за замаяност, замъглено зрение, главоболие, ускорена сърдечна дейност, цялостен дискомфорт. От някои групи медикаменти е възможно да се получи нарушение в метаболизма, което да доведе до значително наддаване на тегло.

1. Болните не бива да спират лекарствата си, независимо колко добре и уверени се чувстват. Изключително важни за добрата терапия са спазването на лечебния план и строгият контрол от лекар.

 

Най-странните фобии

Анорексията - въпроси и отговори

10-те най-странни психични заболявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници