Чудотворна икона на кърмещата Богородица отиде в Русе

Чудотворна икона на кърмещата Богородица отиде в Русе
Иконата на Света Богородица Млекопитателница е изрисуван през XIX век и се пази в русенското село Пепелина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рядка чудотворна икона на Света Богородица, която кърми младенеца, ще бъде показана в Русе.

Иконата на Света Богородица Млекопитателница, която се пази в русенското село Пепелина, е изрисувана през XIX век и е копие на икона, която се намира в Хилендарския манастир в Света гора Атон.

Според преданието първоначално прочутата икона на Света Богородица Млекопитателница се е намирала в Палестина, изографисана през 6 век.

„Когато Свети Сава Сръбски, който после става архиепископ на Сърбия, посещава Палестина в 1217 г., посещава манастира край Йерусалим и там на монасите се явява видение, че трябва да дадат тази икона и още една икона на Св. Богородица Троеручица на Свети Сава. Когато той се връща в Света гора в Атон, в основания от него Хилендарски манастир, той я оставя там, където се пази и досега, със славата на чудотворна", разказва завеждащият културно-просветния отдел на Русенска митрополия Милен Бакалов пред БГНЕС.

Според Свещеното писание, това изображение на кърмещата Богородица, се базира на думите на жена, която се обърнала към Исус Христос и казала: „Блажени гърдите, от които си сукал".

Иконата от русенското село Пепелина най-вероятно е дело на зографа Цаню Захариев от Тревненската школа. На мястото на местната селска църква през 1882 г. е имало параклис, за който има сведения, че е бил изрисуван от тревненски зографи.

Света Богородица Млекопитателница се отличава с много хубави ясни черти и според специалистите е една от най-хубавите в България.

Засега са известни само четири такива икони на кърмещата мадона, включително и тази от Пепелина. Тъй като тя се нуждае от реставрация, в Русе започва кампания за набиране на средства за възстановяването на уникалната икона.

#Русе #икона #Света Богородица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници