Станишев: Има ли демокрация в България? Срамен въпрос!

Станишев: Има ли демокрация в България? Срамен въпрос!
Сергей Станишев смята, че Бойко Борисов трябва да ходи по-често в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

6 г. след като България се присъедини към Европейския съюз е „срамна работа“ да се питаме дали в страната има демокрация, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Изявлението бе направено по повод факта, че следващата седмица в Европейския парламент ще има дебати на тема „Състояние на демокрацията и върховенството на закона в България“, предаде БГНЕС.

Според Станишев в България има стремеж да се установи телевизионна демокрация, управление, което се гради на телевизионен пиар.

„Демокрацията е уважение към институциите. 6% е доверието на хората в работата на нашата институция – парламент“, допълни той.

„Освен отговорността на мнозинството, много сериозна отговорност за това състояние носи изпълнителната власт и премиерът. По важни въпроси на държавата в една парламентарна република е задължително премиерът да заявява позиции пред Народното събрание, да търси подкрепа за политиката, която води. Винаги сме подчертавали, че е скандално отсъствието на премиера от обсъждането на вотове на доверие или недоверие, от парламентарния контрол, от бюджета, когато се приема от НС, това показва ясна тенденция на сриване на демокрацията в България“, каза още Станишев.

#Сергей Станишев #Бойко Борисов #лидер на БСП #Народното събрание #Европейския съюз #Европейския парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници