Д-р Боян Баев: Трябва ни стратегия за здравеопазването за 25 г. напред

Д-р Боян Баев: Трябва ни стратегия за здравеопазването за 25 г. напред
Стратегията трябва да обхваща много неща – от профилактиката до районирането. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходима е дългогодишна стратегия в здравеопазването, поне за 25 години напред, заяви доц. д-р Боян Баев, началник на Клиниката по сърдечна хирургия в СБАЛССЗ „Света Екатерина“ София.

„Стратегията трябва да обхваща много неща – от профилактиката до районирането, до оказването на високоспециализирана помощ по места. За всичко това трябва да има една здравна стратегия, която да е с визия поне 25 години напред. Трябва да се състави от най-добрите специалисти, защото трябва да участват и финансисти, и лекари. След като се изгради тази стратегия, и има консенсус около нея, което и правителство да дойде на власт, би трябвало да я спазва“, посочи доц. д-р Баев в интервю за Информационна агенция „Фокус“.

„Както в САЩ например имат здравна или военна стратегия за 30–50 години напред и я развиват. За всичките важни сфери от живота навсякъде в по-развитите и силните държави се процедира по този начин. Най-напред се прави една стратегия, която се обсъжда 2-3 години. След като се приеме, тя трябва да бъде достатъчно дългосрочна, и по-нататък вече се следват принципите й. Всички, които идват на власт след това, би трябвало да са задължени да следват тези принципи, които са заложени в стратегията“, допълни той.

#здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници