Най-модерният дрон има камера с резолюция 1,8 милиарда пиксела

Най-модерният дрон има камера с резолюция 1,8 милиарда пиксела
A A+ A++ A

Има технологии, за които си мислим, че присъстват само във фантастичните филми, но на практика те се използват и сега за различни военни цели. За пръв път американското министерство на отбраната ни позволява да хвърлим поглед към една от тях в нова система за наблюдение. Нарича се Argus, което е съкращение от Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System и разполага с камера с най-голямата резолюция в света, която е способна в реално време да записва 1,8 милиарда пиксела.

Този сензор е строго секретна разработка, но въпреки това някои детайли за него са споделени в епизода Rise of the Drones на предаването NOVA за американската телевизия PBS. От проектиралия сензора Янис Антониадес разбираме, че за създаването му са ползвани сензори от мобилни телефони, и по-точно 368 от тях (на видеото се вижда разглобен телефон, приличащ на Motorola Milestone). За един ден работа сензорът може да запише 1 милиона терабайта данни, което се равнява на около 5000 часа HD видео.

Argus може да лети на височина около 5300 м и да заснема квадратни зони със страна 15 мили. И тъй като става дума за изключително висока резолюция операторите могат в реално време да увеличат изображението и да разгледат в детайли до 65 души. Могат да видят какво правите, какво държите в ръка или с какво сте облечени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници