НАП засече имитации на касови бележки в 30 обекта в София

НАП засече имитации на касови бележки в 30 обекта в София
При проверка на заведения в столицата се оказало, че в тях е практика на клиентите да се дава само отрязък от пост терминала, през който е извършено плащането. Снимка: www.monitor.bg
A A+ A++ A

Устройства, които издават имитиращи касови бележки, са били открити в 30 търговски обекта в София при проверка на столичните инспектори на Националната агенция за приходи.

За да заблудят клиентите, в долния край на информационните бележки, имитиращи фискални бонове, с големи букви е написано ФИСКАЛЕН БОН, а над него с по-малки – „моля изисквайте“.

От НАП напомнят, че в долния ляв ъгъл на фискалната касова бележка трябва да присъства графично фискално лого - картата на България с индекс BG в нея.

Сериозни нарушения са установени и при издаването на касови бележки при плащане с кредитни и дебитни карти.

При проверка на заведения в столицата се оказало, че в тях е практика на клиентите да се дава само отрязък от пост терминала, през който е извършено плащането. Търговците се оправдавали, че не са наясно в кой момент трябва да издадат касовата бележка.

Законовите разпоредби са категорични, че това трябва да стане в момента на плащането. След излизане на отрязъка от пост терминала към него се прикрепя фискалният бон и се предоставя на клиента.

От НАП уточняват, че издаването на фискален бон е задължително не само при плащане кеш, но и при използването на чек, ваучер, банкови кредитни и дебитни карти или други заместващи парите платежни средства.

Реално отчитането на оборотите се извършва онлайн само при използването на касовия апарат в обекта. Фискална касова бележка е и касовата бележка (системен бон) издадена от одобрена за съответния търговски обект интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност.

Неиздаването на касова бележка води до укриване на приходи и подлежи на санкция, която е в размер от 500 до 2000 лева за юридическите лица и ЕТ, припомнят от приходната агенция.

Глобата за физическите лица в такива случаи е от 100 до 500 лева. Задължение на получателя на фискалния бон е да го съхранява до напускане на обекта. Ако не изпълни това свое задължение той също подлежи на санкция – глоба от 5 лева. Глобата се събира от приходните органи на място, с квитанция.

#НАП #касова бележка #кредитни карти #дебитни карти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници