Държавата поема пътните разходи до новите работни места на съкратените от ВМЗ

Държавата поема пътните разходи до новите работни места на съкратените от ВМЗ
Заплатите на съкратените служители от ВМЗ зависят изцяло от частните им работодатели, но разходите им за път ще се поемат от МТСП с пари по оперативна програма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата ще поеме пътните разходи на освободените работници от ВМЗ – Сопот, ако се налага да пътуват до новите си работни места, обеща социалният министър Тотю Младенов.

Той обясни, че заплатите на съкратените служители зависят изцяло от частните им работодатели, но посочи, че благдоарение на оперативна програма към МТСП няма да им се налага да вадят пари от джоба си за път.

Пред Нова телевизия Тотю Младенов каза, че се търсят решения на проблема във ВМЗ – Сопот, в две посоки – възстановяване на завода и стимулиране на частния бизнес в региона да наема на работа оръжейниците.

Министърът съобщи, че ще има индивидуални консултации с работниците от завода. Ще се предостави и възможност на всички служители, които искат да се преквалифицират. „Всичко вече зависи от самите хора“, подчерта Тотю Младенов.

През седмицата стана ясно, че бизнесът може да вземе на работа около 400 от съкратените във ВМЗ работници. Първоначално те ще получават минималната работна заплата, докато трае обучението им. Впоследствие заплатите в някои фирми могат да достигнат до 550 лв.

Общините също имат възможност временно да поемат около 500 души от съкратените.

Министърът на труда и социалната политика отново съобщи, че през тази година държавата ще положи усилия да намали безработицата при младите хора.

Относно майчинските, техния размер и периода на получаването им, Тотю Младенов съобщи, че всичко е обвързано с осигуряването. Той припомни, че България е рекордьор по продължителност на майчинството. „Най-правилно е майката да сключи договор с НОИ и да каже как иска да си получава майчинските“, заяви министърът.

#уволнение #транспорт #МТСП #Тотю Младенов #ВМЗ #ВМЗ – Сопот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"