МС потвърди: Акад. Воденичаров е новият образователен министър

МС потвърди: Акад. Воденичаров е новият образователен министър
Новият министър на образованието ще бъде председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, потвърдиха официално от Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият министър на образованието ще бъде председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, обяви Ралица Тоширова от пресцентъра на Министерския съвет.

Той ще си вземе неплатен отпуск от БАН, за да заеме поста, допълниха от пресцентъра.

Досегашният зам.-министър Милена Дамянова остава на същата длъжност, въпреки спекулациите около името й за евентуален наследник на Сергей Игнатов.

Тази сутрин медиите бяха подведени на няколко пъти относно името на новия министър. За по-малко от час в МС се разпространяваха различни имена за ръководния пост в Министерството на образованието.

68-годишният акад. Стефан Борисов Воденичаров е роден в София. През 1968 г. завършва Техническия университет, със специалност „машинен инженер“.

През 1974 г. получава степен „Доктор“, през 1989 г. става доцент, а през 1991 г. – професор. Титлата „Доктор на техническите науки“ получава през 1998 г.

От 2004 г. е член-кореспондент, а през 2012 г. е избран за академик. Преди избирането му за председател на БАН акад. Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) – БАН.

Той е ръководител на 207 проекта и договори по програми на Европейския съюз, НАТО и Международната агенция за атомна енергетика, както и на договори с български правителствени и стопански организации (МО, МВР, МОН, АЯР, АЕЦ „Козлодуй“).

В неговата експертна дейност се включват участията му в национални и международни органи. Съвет за образование и наука към Президента на Република България; Комисия за ядрена безопасност към Агенцията за ядрено регулиране; Квалификационния център на АЕЦ „Козлодуй“; Междуведомствен съвет по въпросите на военно-промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерски съвет; Оценител на ІІІ и ІV Рамкова програма на ЕС; Експерт на Международната агенция за атомна енергия; Представител на България в дейността на НАТО.

Акад. Воденичаров е носител на почетен знак „Марин Дринов“ за значителни заслуги към БАН. Записан е в „Златната книга на изобретателите“ на Патентното ведомство. Носител е на званието „Доктор хонорис кауза“ на Техническия университет във Варна. Награден е с „Почетна значка“ за заслуги като изобретател, на Министерството на икономиката и с Плакет от министъра на отбраната за заслуги. Носител е на Голямата награда на Българската стопанска камара за създаването на серия високотехнологични продукти, обезпечаващи националната сигурност.

Научната дейност на акад. Воденичаров е в областта на механиката, атомни реактори, газо- и нефтопроводи и боеприпаси. Той е автор на над 70 патента и повече от 160 публикации. Ръководител е на 21 научни разработки в областта на отбраната и ядрената енергетика. Вписан е в златната книга на българските изобретатели за 2006 г.

#Министерски съвет #Стефан Воденичаров #Милена Дамянова #Сергей Игнатов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници