България с почти най-малка потребност от външно финансиране в Източна Европа

България с почти най-малка потребност от външно финансиране в Източна Европа
Само Естония изпреварва България в класацията на източноевропейските държави с най-ниска необходимост от външно финансиране през 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Само Естония изпреварва България в класацията на източноевропейските държави с най-ниска необходимост от външно финансиране през 2013 г.

Двете държави са на върха в подреждането по този показател, сочи анализ на агенцията за кредитен рейтинг „Мудис", цитиран от „Блумбърг" и „Дневник".

По последни данни на Евростат Естония и България са двете страни в ЕС с най-ниско съотношение между дълга и Брутния вътрешен продукт - съответно 9,6% и 18,7%.

„Мудис" прави прогноза за необходимостта от допълнителен финансов ресурс през 2013 г. на 11 страни от региона като в низходящ ред ги подрежда така - Унгария, Чехия, Словакия, Турция, Румъния, Полша, Словения, Литва, Латвия, България и Естония.

Финансовите нужди на унгарското правителство са най-големи - 19% от БВП на страната. Кабинетът в Прага ще се нуждае от финансиране в размер на 12,7% от БВП на страната, докато този в Талин - едва от 3,2% от БВП, сочат разчетите на анализаторите.

Общо нуждите от кредитиране на Източна Европа се свиват спрямо миналата година като дял от БВП на региона, тъй като правителствата продължават да харчат контролирано, а икономическият растеж се възстановява, се посочва в анализа.

Перспективите на региона се подобряват, тъй като опасността от заразяване от дълговата криза в еврозоната намалява, е оценката на рейтинговата агенция.

В стойностно изражение необходимостта от финансиране на региона ще нарасне с 4,1% спрямо миналата година до 184 млрд. евро, но като дял от от БВП ще се свие до 9,9% 10,2% през 2012 г.

#България #Естония #„Мудис" #външно финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници