Цветанов обеща пред Брюксел по-добра координация между прокуратурата, МВР, ДАНС и НАП

Цветанов обеща пред Брюксел по-добра координация между прокуратурата, МВР, ДАНС и НАП
Вътрешният министър е представил на Катрин Дей предстоящите законодателни промени в България, свързани със съдебната власт и с прозрачността на процедурите около създаването и избора на комисията по отнемането на имущество. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

По-добър механизъм за съвместната работа на прокуратурата, МВР, ДАНС и НАП да влезе в действие до 15 март, обеща вътрешният министър Цветан Цветанов на среща с генералния секеретар на Европейската комисия Катрин Дей в Брюксел.

Освен Цветанов на срещата, определена като работна и рутинна, присъстваха и правосъдният министър Диана Ковачева и главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Вътрешният министър е представил на Катрин Дей предстоящите законодателни промени в България, свързани със съдебната власт и с прозрачността на процедурите около създаването и избора на комисията по отнемането на имущество.

Цветан Цветанов не пропуснал и знаковите дела и диалогът с ЕК, „който е допринесъл за решението на Съвета на Европа в неговите доклади да отпаднат темите за организираната престъпност, корупцията и полицейското насилие в нашата страна“.

Темата за предстоящото публикуване на доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка в сряда не е била засегната.

Сотир Цацаров съобщи, че е изложил основните приоритети в работата на прокуратурата, неотложните задачи и начина за осъществяването им досега, както и данни по делото „САПАРД“.

„В четвъртък ще бъдат обявени резултатите от откритата наказателна процедура срещу магистрат, свързан с делото, както и започналата дисциплинарна процедура срещу магистрат“, съобщи главният прокурор.

Диана Ковачева коментира упреците за прозрачността на процедурата по избора на новия български главен прокурор с мнението, че изборът е бил не само публичен и прозрачен, но в него са били изчерпани абсолютно всички въпроси, зададени от неправителствени организации и магистрати.

Освен че се срещна с Катрин Дей, вътрешният министър Цветан Цветанов участва в международна конференция, посветена на борбата и превенцията на насилствения екстремизъм.

Форумът е организиран от еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом във връзка с необходимостта от подобряване на координацията и обмена на информация между специализираните служби на държавите членки.

В рамките на конференцията министърът на вътрешните работи разговаря със Сесилия Малстрьом, уверявайки я, че България е надежден партньор в борбата с тероризма.

Министърът се срещна и с френския си колега Манюел Валс, който потвърди, че приема поканата да посети България.

Цветан Цветанов и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха и с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер. Двамата са уверили ръководителя на ОЛАФ, че между прокуратурата и МВР има отлично институционално взаимодействие, което е важен фактор за ефективната работа при разследванията, свързани с измами със средства на ЕС.

#прокуратура #МВР #ДАНС #НАП #Цветан Цветанов #Сотир Цацаров #Диана Ковачева #Катрин Дей #Сесилия Малмстрьом #САПАРД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници