Борисов иска главата и на Ангел Семерджиев

Борисов иска главата и на Ангел Семерджиев
Ангел Семерджиев ще отговаря за със забавянето и липсата на приети подзаконови административни актове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС, коментира БГНЕС.

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За действията на ЕК енергийният министър Делян Добрев обвини именно председателя на комисията Ангел Семерджиев. "Директивите са транспонирани в законодателството, има наредби на ДКЕВР, които все още не са готови. Наказателната процедура на ЕК е заради неготови наредби на ДКЕВР. В последните три месеца са правени безброй срещи с ДКЕВР, защото бе ясно, че тази процедура ще стигне до този край, но въпреки това наредбите все още не са готови", заяви той. "Съобщението за внасяне на дело в съда не значи стартиране на съдебна процедура. Отнема 1-2 месеца, за да внесе Европейската комисия необходимите документи в съда. Надявам се ДКЕВР да са готови дотогава, защото ако не са, тогава трябва да отговарят пред цялото общество като независим орган защо тези наредби повече от година, след като бе приет третият либерализационен пакет в Закона на енергетиката, не са готови", заяви министър Добрев, припомня БГНЕС.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви от своя страна: "Не считам, че дейността и работата на ДКЕВР може да бъде причина за тази процедура, не мога да го приема, защото не е така". Държавната комисия трябва да разработи четири нормативни документа, единият от които вече е изготвен. Вчера е приключила работата по Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, която разписва изискванията за сертифициране на ЕСО и "Булгартрансгаз" в съответствие с изискванията от европейските директиви. "Приключили сме работата по най-големия и най-сложния документ", уточни председателят на държавния регулатор. "Ние спазваме сроковете по закон, там сроковете са едногодишни", подчерта Семерджиев. Останалите три документа също са подготвени, но предстои да бъдат разгледани и одобрени от комисията. В рамките на не повече от един месец наредбите ще могат да влязат в сила, убеден е председателят на ДКЕВР. "Считам, че сме изпълнили всички изисквания на третия либерализационен пакет още с приемането на Закона за енергетиката", подчерта той преди седмица

#Ангел Семерджиев #Бойко Борисов #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници