940 наказателни постановления издала РИОСВ през 2012 г.

A A+ A++ A

23 000 проверки, над 1000 акта за нарушения, 940 наказателни постановления за над 2 млн. лева, над 300 санкции е годишната разносметка на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите за 2012 г.

За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 11 287 предписания и съставени са 1019 акта, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

За замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 309 санкции, по които са постъпили над 3 млн. лева. 80 % от тази сума е преведена на общините, на чиято територия се намира обектът замърсител с цел средствата да се изразходват за екологични проекти и дейности, определени в общинските програми за околна среда.

Акцент в контролната дейност бяха проверките за спазване на изискванията за управление на отпадъците. Проверени бяха обекти, пускащи на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, за спазване на изискванията за заплащане на продуктова такса за полимерните торбички - повече от 440 търговски обекти в страната. Резултатите сочат, че обектите на национално представените търговски вериги изпълняват изискванията за заплащане на продуктова такса за полимерни торбички. Несъответствие в размерите и дебелината е установено при търговските обекти, които са част от регионални търговски вериги.

Направени бяха и проверки на дружества, извършващи дейности по третиране на дървесни отпадъци (производство на пелети и брикети), на пунктове за изкупуване на вторични суровини, на площадки за събиране и временно съхранение на отпадъци от хартия, стъкло и пластмаса. В резултат на извършения контрол е подобрена чистотата на населените места и пътищата - от пътните управление в цялата страна бяха поставени съдове за събиране на отпадъци по републиканската пътна мрежа.

#РИОСВ #МОСВ #Министерство на околната среда и водите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници