ЕС се чуди дали да включи „Хизбула" в черен списък

ЕС се чуди дали да включи „Хизбула" в черен списък
Жил де Кершов посочва пред „ИЮ Обзървър", че България вероятно ще завърши разследването на атентата идния месец. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз все още се чуди дали да включи ливанската групировка „Хизбула" в черния си списък на терористични организации, пише европейското издание „ИЮ Обзървър".

Според координатора на ЕС по въпросите на тероризма Жил де Кершов радикалното шиитско движение може да не бъде включено в черния списък, дори и да стои зад бомбения атентат срещу еврейски туристи в България от 18 юли 2012 г., предаде БГНЕС.

Жил де Кершов посочва пред „ИЮ Обзървър", че България вероятно ще завърши разследването на атентата идния месец.

Американски и израелски представители отдавна заявиха категорично, че според тях зад терористичния якт стои „Хизбула", като настояха, ако България потвърди вината на групировката, тя да бъде включена в черния списък на ЕС.

Това би направило незаконно изпращането на пари от симпатизанти на „Хизбула" в Европа, но според Кершов решението не е лесно.

„Първо трябва да стигнем до заключения със силни доказателства, че именно военното крило на „Хизбула" е извършило атентата в Бургас. Това е предварително условие, включително от юридическа гледна точка, но след това, както винаги в процеса на включване на дадена организация в черен списък, трябва да се запитаме: „Правилно ли е това?", казва още координаторът на ЕС по въпросите на тероризма.

„В случая с „Хизбула", може би трябва да се запитаме предвид ситуацията в Ливан, която е много нестабилна, много разделена страна, дали включването й в черния списък ще помогне да постигнем каквото искаме?... Не може да има автоматично включване в черния списък, само защото дадена организация стои зад терористичен акт. Трябва да се съобразим не само с правните изисквания, но също и с политическата оценка на контекста и времето," допълва експертът.

Той отбелязва, че няма консенсус сред държавите - членки на ЕС дали включването на Хизбула в черния списък би било от полза или не.

Кершов допълва, че САЩ не са включили в черния си списък нигерийските екстремисти от „Боко Харам", за да не им дадат международно признание. Той напомня, че една държава - членка на ЕС се противопостави в предишни години на включването в черния списък на латиноамериканска бунтовническа групировка, която „очевидно беше терористична организация", защото водеше тайни преговори с нея по същото време, „за да я върне в традиционната политика".

Българският вътрешен министър уведоми колегите си от ЕС за разследването на атентата в Бургас на неофициална среща в Дъблин миналата седмица. Базираният в Лондон арабски вестник „Ал-Хаят" съобщи няколко дни по-късно, цитирайки „европейски източник", че той е прогнозирал, че разследването ще хвърли вината върху „Хизбула". Българското вътрешно министерство обаче отрече тази информация.

„Докато случаят не бъде приключен, не можем да кажем точно кой стои зад атентата", казва говорителката на българското вътрешно министерство Ваня Вълкова пред „ИЮ Обзървър".

„Трудно е да се каже какво ще се случи, докато България не представи своя доклад. Начинът, по който ще бъдат формулирани нещата, може да се окаже много важен. Може да има много „ако" и „може би" или докладът може да съдържа много конкретни доказателства," посочва пред изданието европейски дипломат, който подчертава, че „Хизбула" играе много важна политическа роля в Ливан.

Преподавателят по арабистика в Софийския университет Владимир Чуков казва от своя страна, че политиците от „Хизбула" вероятно ще се оттеглят от управляващата коалиция в Ливан, ако групировката бъде включена в черния списък на ЕС.

„Това би означавало край на ливанското правителство. Това би означавало дестабилизиране на Ливан и допълнително дестабилизиране на целия регион... Това е непозната територия за българската полиция. Това не е обичайно криминално разследване. То засяга външната политика на ЕС и по-широко положението в Близкия Изток," допълва Чуков.

Той отбелязва, че Азербайджан, Индия и Тайланд също неотдавна обвиниха „Хизбула" за атентати срещу еврейски мишени.

Според една от теориите те са били извършени в отговор на предполагаемите убийства от Израел на учени, свързани с ядрената програма на Иран, осигуряващ финансирането на „Хизбула". Ливанската групировка и хора, задържани при разследванията, обаче отричат да са били замесени.

Алистър Крук, бивш съветник на ЕС по близкоизточната политика, който управлява неправителствена организация в Бейрут, също се съмнява в участието на „Хизбула" в атентата в Бургас.

„Защо биха направили това? За какво? „Хизбула" използва военната си мощ срещу израелската армия. Тя има ефективна сила. Тя е добре обучена и е инвестирала много в подготовката за конфликти в този район и на този терен. Не може да вадиш бойци от Южен Ливан и да ги спуснеш в България, за да вършат същото, което вършат тук," счита експертът.

#„Хизбула" #„ИЮ Обзървър" #Ливан #тероризъм #Бургас #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници