Лютви Местан: Да не ни завали порой от референдуми!

Лютви Местан: Да не ни завали порой от референдуми!
Лютви местан коментира първия демократичен референдум в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира първия референдум в България след 1989г. като политически инструмент за пряка демокрация, който трябва да се използва с мярка.

„Нив е ДПС имахме резервации в хода на обсъждането на законодателството за пряка демокрация. Това не значи, че сме против референдумите. Смятаме, че е здравословно периодично да се реализират форми на пряка демокрация, но да не се стига до девалвиране на този инструмент", заяви Местан в коментар след референдума, в който гласуваха само 22% от имащите право на глас българи, а от тях 61% гласуваха „за" втора АЕЦ.

„Референдумът е изключителен инструмент. Той ще бъде тържество на демокрацията, ако темите са подбрани прецизно и коректно. Например не могат да се подложат на референдум въпросите за правата и свободите на малцинствата. Второто условие е да се осигури достатъчна информираност чрез позитивна информационна кампания. Третото е представителните власти да заявят да се съобразят с резултатите от конкретно провеждания референдум", каза още новият лидер на ДПС, който замени Ахмед Доган преди седмица.

„Няма по-разяждащо за пряката демокрация – от това, което чувахме, че няма значение референдума", заяви Местан, критикувайки премиера Бойко Борисов и управляващите от ГЕРБ за отношението им към допитването до народа.

#АЕЦ "Белене" #референдум #Лютви Местан #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници