Монахините гласуваха първи на референдума в най-голямото българско село

Монахините гласуваха първи на референдума в най-голямото българско село
Монахините бяха сред първите, пуснали своя глас на референдума за развитието на ядрената енергетика, в най-голямото българско село – Лозен край София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Монахините бяха сред първите, пуснали своя глас на референдума за развитието на ядрената енергетика, в най-голямото българско село – Лозен край София.

Според последното преброяване Лозен е най-голямото село в страната. Официално то наброява около 6000 жители и се намира на около 20 км от столицата.

„Нормално е да гласуваме," сподели една от монахините, след като пусна бюлетината си малко преди 10:00 часа. Тя е от манастира „Свети Спас", който се намира в Лозенската планина, предаде БГНЕС.

Лозенският манастир представлявал най-източната обител от основания през XIII век грандиозен манастирски комплекс Софийска Мала Света гора.

Манастирът е построен през XI - XII век, но е разрушен по време на завземането на България от Османската империя в края на XIV век. Съграден е отново през XVII век от монах, пристигнал от полуостров Света гора в Гърция.

Сегашната църква „Свeти Спас" е трикуполна и е построена през 1821 г. от майстор Цвятко Тодоров. През 1868 г. църквата е изрисувана със стенописи, които са добре запазени и до днес. Стенописите са дело на самоковеца Никола Образописов с помощници Христаки Захариев и Димитър Дупничанин.

За село Горни Лозен разказват, че е основано от юнак, надвил „чер арапин" и спечелил свободата на свои сънародници.

За Долни Лозен разказват, че е основан от преселници, живеещи в местността Селище, Новиханско. Местните хора разказват също, че селата са основани от двамата братя Лозанови, които се скарали и разделили заради стадото, което пасяли заедно.

#референдум #монахини #село Лозен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници