Работниците във ВМЗ получиха заплати, край на стачката

Работниците във ВМЗ получиха заплати, край на стачката
След като получиха заплатите си, работниците във ВМЗ – Сопот прекратиха ефективната си стачка, започнала на 13 декември и подновена след Нова година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като получиха заплатите си, работниците във ВМЗ – Сопот прекратиха ефективната си стачка, започнала на 13 декември и подновена след Нова година.

Стачното споразумение беше подписано, когато дължимите суми за работни заплати за месеците октомври, ноември и декември 2012 г. бяха по сметките на служителите, предаде информационна агенция „Фокус".

По-рано в петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че на ВМЗ – Сопот са преведени 4 млн. лв. за заплати. От Министерството на финансите уточниха, че парите не са от държавния бюджет, потвърджавайки информацията на премиера, че са по сделка с международен контрагент.

„Получено е плащане от около 4 млн. лв. по международна сделка и парите ще се използват за тази цел," поясни бойко Борисов след среща с лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа".

Съобщението за изплащането на парите на завода беше изненадващо, след като преди дни вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че заплати ще има едва след приватизацията на завода.

Заради неизплатените заплати много от близо 3200-те работници във ВМЗ останаха без ток и с големи задължения.

Над 150 млн. лв. пък са задълженията на ВМЗ – Сопот, като двама от кредиторите вече поискаха завода да бъде обявен в несъстоятелност.

#ВМЗ - Сопот #стачка #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници