Гласуваха и законопроекта за НСО

Гласуваха и законопроекта за НСО
По-рано в петък народните представители гласуваха на първо четене и законопроекта за Държавна агенция „Разузнаване". На снимката Шефът на НСО ге. Тодор Кодейков, БГНЕС
A A+ A++ A

След кратко обсъждане депутатите гласуваха и законопроекта за Националната служба за охрана (НСО).

По-рано в петък народните представители гласуваха на първо четене и законопроекта за Държавна агенция „Разузнаване".

По време на дискуситте зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че НСО се нуждае от този законпроект, защото в момента функционира на основа на постановление на Министерския съвет от 1992 г., предаде БГНЕС.

По неговите думи това е абсолютно ненормално от юридическа гледна точка, защото НСО има доста малко оперативно-разузнавателна информация, без която не може да осъществява дейността си.

Вучков посочи, че в отделни глави на законопроекта са очертани видовете охрана, охраняваните лица, охраняемите обекти, както и какви са правомощията на офицерите и сержантите от НСО.

„Така, че искам да прочета тези правомощия... а пък изглежда на фона на случилото се през последните дни някои от тези правомощия трябва да се повишат", добави зам.-министърът.

Според него правомощията в законопроекта са добра основа да се мисли дали да се попълват или някои от тях да се орязват.

„Служителите могат да дават разпореждания, да се легитимират, да изискват информация, да проверяват опасни предмети и лица, да използват технически средства и системи, на лични предпазни и лични средства, на физическа сила, помощни средства и специална техника, включително и белезници. Да използват оръжие в много определени случаи, задържане на лице при много определени условия, съпроводено с медицински преглед и предаване на полицейските органи с протокол", прочете Вучков.

#НСО #законопроект #служители #правомощия #зам.-министър на вътрешните работи #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници