Работниците в атинското метро продължават стачката, въпреки заплахите на правителството

Работниците в атинското метро продължават стачката, въпреки заплахите на правителството
В четвъртък премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че правителството няма да изпълни основното искане на стачкуващите да се отмени намаляването на заплатите на работниците в метрото. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Протестът на работниците в метрото в Атина продължава за девети пореден ден, въпреки заплахите от правителството.

Профсъюзите на работниците решиха да оставят 4-милионната гръцка столица без градски транспорт, като отговор на действията на правителството, което обяви гражданска мобилизация на стачкуващите.

Освен двата лъча на метрото, тролеите, автобусите и трамваите също няма да работят, предаде РИА Новости, на която се позова Информационна агенция „Фокус".

Неподчинението на гражданската мобилизация може теоретично да доведе и до лишаване от свобода., като прокуратурата вече е повдигнала криминално дело срещу участниците в стачката заради неизпълнение на съдебни решения, съгласно които стачките са признати за незаконни.

Транспортните профсъюзи смятат да продължат стачката до 29 януари. Голяма група работници от метрото са се барикадирали в депото, заявявайки категорично, че няма да допуснат спиране на стачката.

В четвъртък премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че правителството няма да изпълни основното искане на стачкуващите да се отмени намаляването на заплатите на работниците в метрото.

#метро #стачка #Гърция #Атина #министър-председател #Андонис Самарас #работници #метро #градски транспорт #заплати #профсъюзи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници