Гласуват окончателно закона за предучилищното образование

Гласуват окончателно закона за предучилищното образование
В петък депутатите гласуваха на първо четене частта от закона, с което задължиха четиригодишните задължително да посещават предучилищна. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутатите трябва окончателно да гласуват на второ четене последните текстове от законопроекта за предучилищното и училищното образование.

В петък депутатите гласуваха на първо четене частта от закона, с което задължиха четиригодишните задължително да посещават предучилищна.

Пленарният ден ще продължи с първо четене на законопроекта за управление на системата за защита на националната сигурност, предаде БГНЕС.

На първо четене  ще бъде разгледан и законопроектът за военното разузнаване, както и този за Държавна агенция „Разузнаване“.

Също на първо четене депутатите ще обсъдят и законопроекта за Националната служба за охрана, а след това на второ четене – и законопроекта за публичните финанси.

Законопроектът за предучилищното и училищното образование беше подготвен от образователното министерство и представен през февруари 2012 г., след което вълна от негативни реакции и спорове заля обществеността и дори депутатите.

Най-критикувани бяха предложенията частните училища и детски градини да се финансират от държавата и математическите гимназии да загубят статута си на специализирани училища, с което да не могат да приемат деца след 5. клас, освен ако не се водят средни училища с математически профил.

Хиляди родители протестираха срещу предложението на Сергей Игнатов, смятайки го за противоконституционно, защото отнема правото на родителите сами да решават кое е най-добре за децата им.

От ресурсните центрове пък предупредиха, че за децата с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да попречи за развитието на хиляди.

#закон #предучилищна #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници