ЕС: България не е ефективна с извеждането от експлоатация на реактори от АЕЦ „Козлодуй"

A A+ A++ A

Съществуват проблеми в европейските програми за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в България, Словакия и  Литва, заявиха европейските депутати от парламентарната комисия по бюджетен контрол в проекторезолюция, гласувана във вторник.

В края на 2011 г.ЕК представи плановете си да разпредели допълнително 500 млн. евро между България, Литва и Словакия, за да помогне за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали „Козлодуй ", „Игналина" и „Бохунице".

И трите държави тогава обявиха, че тези средства няма да стигнат, за да се справят успешно с извеждането от експлоатация на мощностите.

В прессъобщението на комисията се съобщава за преразходи, липса на координация и надзор, размиване на отговорностите, прекалено много средства, насочени към несвързани енергийни проекти, както и неправилното определяне на приоритетите, направени от централите в България, Словакия и Литва, предаде „Дневник".

Евродепутатите изразиха недоволство от факта, че след повече от 10 години европейско финансиране, нито една от трите атомни електроцентрали не е „необратимо" извадена от експлоатация.

Те са притеснени, че троте държави могат да се опитат да използват този факт като политически лост за получаването на допълнително финансиране.

България, Литва и Словакия трябва да изготвят планове за извеждането от експлоатация на ядрените мощности.

Олановете трябва да съдържат подробен бюджет за това как ще бъде финансирано затварянето на мощностите.

Според доклада на Мариан-Жан Маринеску, член на EНП, крайната отговорност за безопасното затваряне на ядрените централи е на самите държави-членки.

Маринеску предупреждава, че неспособността на България, Литва и Словакия да се справят със задълженията си излагала гражданите на ЕС на риск.

Европейското финансиране за извеждането от експлоатация на реакторите в трите страни ще приключи през 2020 г.

Европейската сметна палата оцени недостига на финансиране за извеждането от експлоатация на ядрените централи в България, Литва и Словакия на 2.5 млрд. евро.

Евродепутатите посочват още в съобщението, че дори и ЕС да отпусне допълнително 553 млн. евро до 2020 г. все още остава финансов дефицит от 2 млрд. евро.

Според тях извеждането от експлоатация ще бъде „въпрос с нарастващо значение през бъдещите години, тъй като една трета от 143-те реактора, функциониращи в 14 държави-членки, ще трябва да бъдат спрени до 2025 г.".

Затова те призовават държавите да заделят достатъчно пари, за да се изведат от експлоатация реакторите.

Програмите, които ръководи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), се занимават с извеждането от експлоатация, която представлява третиране на радиоактивните отпадъци и управление на отработеното ядрено гориво, с енергетика, свързана с по-добрата сигурност на енергийните доставки и подобряване на инфраструктурата, както и със социалните последствия за безопасност и допълнително обучение на персонала на съответните централи.

ЕС даде 2.85 млрд. евро, от коит 868 млн. евро за българската АЕЦ „Козлодуй", 1.367 млрд. евро за централата „Игналина" в Литва и 613 млн. евро за „Бохунице" в Словакия.

До края на 2020 г. ЕК е определила общо 1.807 млрд. евро, равняващи се на 63.5% от размера на цялата сума.

#реактори #централи #Литва #Словакия #България #експлоатация #ядрени мощности #евродепутати #АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Игналина"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници