Агенцията по заетостта: Българите няма да вземат хляба на британците

Агенцията по заетостта: Българите няма да вземат хляба на британците
Великобритания не е от най-предпочитаните места за работа от българите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Притесненията, че българи и румънци ще „залеят“ Великобритания след отпадане на ограниченията за трудовия пазар през 2014 г. и ще вземат работата на британците, нямат никакво основание, заяви Елена Видинска, главен експерт в Агенцията по заетостта.

Българите традиционно предпочитат Испания, Италия, Гърция и Германия и там има големи общности, бе категорична Видинска в интервю за агенция „Фокус“.

„Доста европейски държави са отворили пазара на труда за България, в това число Ирландия - миналата година, но нямаме информация за потоци българи, които да са залели Ирландия след отварянето на пазара“, твърди експертът.

Видинска се позова на редица анализи, направени от Агенцията по заетостта, според които гражданите на новите страни членки по-скоро са допринесли за икономическото развитие на старите държави членки на Европейския съюз. Освен това Великобритания и редица други страни като Германия, Дания, Холандия по-скоро се опитват да привлекат българите, които са завършили образованието си там, и им предлагат работа. Цяла Европа има нужда от квалифицирани кадри.

Доклад на Европейската комисия за преходните разпоредби за свободното движение на работници от България и Румъния от 11 ноември 2011 г. сочи, че делът на безработните от България и Румъния в по-старите държави членки е 1% от всички безработни, а делът на безработните от трети страни е 4.1%, отбеляза Елена Видинска.

#Великобритания #Агенция по заетостта #ЕС #ЕК #Европейски съюз #имигранти #трудов пазар #Ирландия #българи #румънци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници