„Алфа Рисърч“: ГЕРБ губи доверие, БСП мобилизира електората

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ губи доверие, БСП мобилизира електората
Най-одобряваният български политик е еврокомисарят Кристалина Георгиева.
A A+ A++ A

Управляващата партия в България ГЕРБ губи доверие, което предвещава напрегнат и рисков политически сезон, показва редовното тримесечно проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“.

Минимална е разликата в одобрението между двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП - 20.9% на 18.5%, сочи сондажът на социолозите.

ГЕРБ бележи лек спад от септември (от 0.5%), а БСП увеличи подкрепата си с 2%, защото мобилизира електората си чрез ядрения референдум, казаха от „Алфа Рисърч“.

Според тях четири партии ще влязат със сигурност в следващия парламент – ГЕРБ (20.9%), БСП (18.5%), Движение „България на гражданите“ (5.6%) и ДПС (5.4%).

Малко над 4-процентовата изборна бариера би бил действителният вот за Синята коалиция и Атака-ВМРО, ако изборите бяха днес.

Малко под бариерата, но с потенциал да я атакуват, са СДС и НФСБ на собственика на СКАТ Валери Симеонов.

Към момента не може да се изключи както вариантът, че тези партии ще влязат в 42-рото Народно събрание, така и вариантът, че ще останат под чертата.

Експертите от социологическата агенция „Алфа Рисърч“ смятат, че спадът на доверието в правителството, министрите и премиера се дължи на песимистичните оценки и очаквания за икономиката на страната и обедняването на хората.

Най-голямо неодобрение срещат начинът на избор на членове на Конституционния съд (скандалите Марковска и Гугушева), строежите върху несебърските дюни и защитени територии по Черноморието, данъкът върху лихвите по депозитите и задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца.

Като положителна мярка се оценява най-вече запазването на забраната за пушене на закрити обществени места.

„Отсъствието през периода на последователни политики, които да печелят доверие и да мобилизират привърженици, ерозира твърдостта на подкрепата за ГЕРБ и поставя в опасна близост реакциите на привържениците на управляващите с тези на техните опоненти“, показват резултатите от проучването.

Личният рейтинг на премиера Бойко Борисов остава по-висок от рейтинга на правителството. В началото на годината положителните оценки за дейността му спадат от 31% до 29%, а отрицателните нарастват от 37% до 39%.

В същото време доверието в основните държавни институции продължава да пада. Парламентът достига критичните 6% одобрение, неодобрението нараства до 58%. Подобно е общественото доверие и към председателя на Парламента Цецка Цачева (8% доверие срещу 48% недоверие).

Най-одобряваният български политик, еврокомисарят Кристалина Георгиева, отбелязва 10% спад в рейтинга си (от 53% на 42%), което може да се обясни само с нарасналата като цяло критичност към институциите.

Вторият по рейтинг политик след Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, също губи доверие, макар и в по-малка степен. Положителните оценки за работата му намаляват от 38% на 33%, негативните се увеличават от 18% на 20%.

#Кристалина Георгиева #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #ГЕРБ #БСП #СДС #референдум #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници