„Алфа рисърч“: Активността на референдума няма да стигне за задължителен характер на резултата

„Алфа рисърч“: Активността на референдума няма да стигне за задължителен характер на резултата
Според „Алфа рисърч“ до урните на 27 януари ще отидат между 25% и 35% от имащите право на глас около 6 млн. български граждани – между 1,6 и 2,1 млн. души. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Избирателната активност на предстоящия в неделя референдум няма да бъде достатъчна за задължителен характер на резултата от вота, сочи национално проучване на „Алфа рисърч“.

Според сондажа до урните на 27 януари ще отидат между 25% и 35% от имащите право на глас около 6 млн. български граждани – между 1,6 и 2,1 млн. души.

Този брой би бил недостатъчен за задължителен характер на резултата от вота, но най-вероятно ще надхвърли нужните 20% активност, което ще препрати решението на въпроса отново в парламента, отбелязват социолозите.

Най-мобилизирани да гласуват са симпатизантите на БСП и като цяло поддръжниците на АЕЦ „Белене“.

Тази тенденция очертава преобладаващ вот „да“ на референдума в неделя – отговор, който биха подкрепили около 62% от гласуващите. Освен привърженици на БСП сред тях се открояват и симпатизанти на националистическите формации.

Вотът „не“ достига около 38% от гласуващите, но като правило те са по-слабо мотивирани да участват. От мобилизацията на тези хора ще зависи както общата избирателна активност, така и делът на позицията „не“ в референдума.

Сред хората, които ще гласуват с „не“, противниците на ядрената енергетика са почти двойно повече (60%) от привържениците на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ (29%). Предстоящият Национален референдум активизира най-твърдите партийни ядра и особено тези на опозицията.

Отношението към АЕЦ „Белене“ и развитието на ядрена енергетика в България претърпя значителна промяна през последните години. От силно доминираща подкрепа за построяването на централата преди около 10 години (80% през 2004 г.) към момента българското общество е разделено на три. 33% от пълнолетните граждани са „за“ реализиране на проекта АЕЦ „Белене“, 30% - „против“ развитие на ядрената енергетика в България и „за“ въвеждане на други технологии, 25% подкрепят построяването на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ без строеж на „Белене“.

Най-горещи привърженици на АЕЦ „Белене“ са симпатизантите на БСП, три четвърти от които са готови да участват в референдума на 27 януари.

Най-силни противници на ядрената енергетика са жителите на големите градове, младежите до 3- годишна възраст, както и привържениците на Синята коалиция и СДС.

Най-противоречива е позицията на симпатизантите на ГЕРБ, които нямат яснота дали и как ще гласуват.

#АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #ядрена енергетика #референдум #„Алфа Рисърч“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници