Експерт: Не ни трябват зомби проекти като 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Експерт: Не ни трябват зомби проекти като 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

АЕЦ „Козлодуй“

A A+ A++ A

Наблюдава се поредното отместване на фокуса в зомби мащабни проекти, които създават риск да застрашат изцяло финансовото здраве на българската енергетика и като цяло на икономиката ни. Така коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“ Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията.

"Чисто като инвестиция има риск такъв проект да захрани мрежата на влияние в българската политика и икономика, за които продължаваме да говорим, и те са почти изцяло свързани с Русия. Ние смятаме, че не са ни необходими тези допълнителни мощности, защото можем да се справим и без тях", добави Алексиева.

По думите ѝ е изключително важно да се направи оценка на риска от подобен проект: "Нашите анализи показват, че ние абсолютно можем да продължим да сме износител на електроенергия и не ни трябват нови ядрени мощности. От тази гледна точка не виждаме изобщо дали трябва това да е приоритет на първо място, тъй като ние говорим за либерализацията на електроенергийния пазар, демократизация на електроенергийната система като цяло, енергийната бедност това са много-много належащи промени и заплащането на огромна инвестиция в такъв проект неминуемо ще донесе рискове".

#АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници