Синята коалиция и родители искат Плевнелиев да наложи вето върху задължителната подготовка на 4-годишните

Синята коалиция и родители искат Плевнелиев да наложи вето върху задължителната подготовка на 4-годишните
След изказването си Димитров даде думата на представители на родителските организации, които го подкрепиха, заявявайки, че вече са събрали и продължават да събират подписи. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутати от Синята коалиция и родителски организации ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху частта от Закона за училищното и предучилищното образование, която задължава четиригодишните деца да посещават предучилищна подготовка.

По-рано в петък депутатите гласуваха частта от закона, с което задължиха четиригодишните задължително да посещават предучилищна.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви позицията на партията в парламента, коментирайки, че родителите сами трябва да решават дали искат децата им да посещават предучилищна, цитира думите му БГНЕС.

След изказването си Димитров даде думата на представители на родителските организации, които го подкрепиха, заявявайки, че вече са събрали и продължават да събират подписи.

Законопроектът беше подготвен от образователното министерство и представен през февруари 2012 г., след което вълна от негативни реакции и спорове заля обществеността и дори депутатите.

Най-критикувани бяха предложенията частните училища и детски градини да се финансират от държавата и математическите гимназии да загубят статута си на специализирани училища, с което да не могат да приемат деца след 5. клас, освен ако не се водят средни училища с математически профил.

Хиляди родители протестираха срещу предложението на Сергей Игнатов, смятайки го за противоконституционно, защото отнема правото на родителите сами да решават кое е най-добре за децата им.

От ресурсните центрове пък предупредиха, че за децата с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да попречи за развитието на хиляди.

#Мартин Димитров #родители #Синята коалиция #Президент на България #вето #Росен Плевнелиев #Закон за предучилищното и училищното образование #предучилищна #Парламент #дебати #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"