Цацаров поиска временно отстраняване на прокурор от Военноокръжната прокуратура

Цацаров поиска временно отстраняване на прокурор от Военноокръжната прокуратура
Причина за иска на Цацаров е несъвместимост между определените от закона функции на прокурор, които упражнява майор Илиан Георгиев, и водените срещу него наказателни производства от общ характер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за временно отстраняване от длъжност на прокурора от Военноокръжната прокуратура в София майор Илиан Георгиев, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Причина за иска на Цацаров е несъвместимост между определените от закона функции на прокурор, които упражнява Георгиев, и водените срещу него наказателни производства от общ характер, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Срещу Георгиев се водят две наказателни производства, по които са внесени обвинителни актове в Софийския военен съд и Военния съд в Пловдив.

В обвинителния акт, внесен в Софийския военен съд, е отбелязано, че Георгиев е набедил в извършване на престъпления пред главния прокурор, който е орган на властта в държавата, магистрати, като е знаел, че те са невинни.

Георгиев е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура в София, водено срещу организирана престъпна група.

В хода на разследването обаче са получени сигнали срещу него, заради които е започнала проверка, последвана от досъдебно производство, приключило с внасяне на обвинителен акт срещу Георгиев.

Георгиев е бил оправдан на всички инстанции и присъдата по делото е влязла в сила, но той е депозирал до главния прокурор шест жалби, с които е уличил множество магистрати, работили в различни етапи на проверката и досъдебното производство, главно в престъпления по служба и престъпления против правосъдието.

По второто наказателно производство от Военния съд в Пловдив Георгиев е обвинен в три престъпления.

Той е обвинен за това, че като прокурор във Военоокръжната прокуратура в София не е изпълнил служебните си задължения, свързани със събиране, съхранение, описване и разпореждане с веществени доказателства по преписки и досъдебни производства на Софийската военноокръжна прокуратура.

В обвинителния акт е записано, че документите, някои от които секретни, не са били съхранявани по необходимия начин, а са държани в кабинета му.

Според обвинението е даден нерегламентиран достъп до документи, съдържащи класифицирана информация и служебна тайна, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, а от друга страна, са увредени и лични права.

Прокурорът е обвинен и за това, че е държал боеприпаси (26 патрони за пистолет) без надлежно разрешение.

Третото обвинение срещу Георгиев е за присвояване на чужди пари в големи размери, докато е бил прокурор по две досъдебни производства.

Георгиев е задържал в кабинета си 1009 лв., които са му били връчени като веществено доказателство, а не ги е изпратил за съхранение в нает сейф.

След приключване на делата той е съставил разписка с невярно съдържание за връщането на сумите, което реално не е направил.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #прокурор #временно отстраняване #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници