Израелска телевизия: България обвинила „Хизбула“ за атентата в Сарафово

Израелска телевизия: България обвинила „Хизбула“ за атентата в Сарафово
Още в четвъртък анонимни източници от България и Израел споделиха, че външният министър Николай Младенов се е срещнал същия ден с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес по повод атентата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докладът за атентата в Бургас, който българският външен министър Николай Младенов е донесъл в Израел, хвърля вината за акта върху „Хизбула“, съобщи израелската телевизия „Канал 2“.

Още в четвъртък анонимни източници от България и Израел споделиха, че Младенов се е срещнал същия ден с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес по повод атентата.

Официални лица от израелската държава обаче са отказали да дадат информация за визитата.

Говорителката на българското МВнР също само е потвърдила пред „Ройтерс“, че Николай Младенов е разговарял с държавните ръководители на Израел за разследването на атентата в Бургас.

Телевизията коментира, че Младенов е пристигнал на изненадващо посещение в Израел, за да уведоми Нетаняху и Перес за напредъка в разследването на терористичния акт, предаде БГНЕС.

Междувременно българският вътрешен министър Цветан Цветанов е заминал,  за да осведоми европейските лидери за откритията на разследването, добавя „Канал 2“.

Новината означава, че Европейският съюз може скоро да признае „Хизбула“ за терористична организация, казва още телевизията.

Българският доклад сочи още, че от Европол разпознали трима от четиримата заподозрени за атенатата на бургаското летище, като всички те влезли в България две седмици и половина преди самоубийствения акт, като използвали фалшиви документи за самоличност.

Документът ще бъде оповестен до пет дни, коментира израелският „Канал 2“.

Визитата на Младенов в Израел в четвъртък, която не бе обявена, бе разкрита от агенция „Ройтерс“, която посочи, че той се е срещнал с израелския президент Шимон Перес и израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да информира израелското държавно ръководство за разследването на бомбения атентат от 18 юли в Бургас.

Българският външен министър заявил пред израелски медии, че изненадващото му посещение в Израел в четвъртък цели да се помогне „без война да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Иран“.

Под заглавие „Удар срещу Израел е като удар срещу България“ израелският сайт „Аруц Шева“ 7 (israelnationalnews.com) съобщи, че Николай Младенов и посетил и Стената на плача в Йерусалим.

Той е заявил пред репортери, че е пристигнал в Израел, „за да помогне на това без война да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Иран

7.

#телевизия #Бургас #атентат #терористичен акт #Израел #Николай Младенов #министър на външните работи #Хизбула #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници