Български филм открива фестивала „Нови режисьори/Нови филми" в Ню Йорк

A A+ A++ A

Филмът на Емил Христов „Цветът на хамелеона" e сред първите седем селектирани за участие във фестивала „Нови режисьори/Нови филми" (New Directors/New Films) на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (MoMA) и „Линкълн сентър",

Фестивалът ще се проведе от 20 до 31 март 2013 г.

„Нови режисьори/Нови филми" е посветен на „откриването на нови творби на новопоявили се и динамични режисьорски таланти".

Изданието през 2013 е 42-ро поред, пише Flavorwire.

„Цветът на хамелеона" е първото българско заглавие на фестивала New Directors/New Films в неговата над 40 годишна история, допълват организаторите, пише „Дневник".

Първите филми, които ще открията фестивала са „Цветът на хамелеона" на Емил Христов, „A Hijacking" на Тобиас Линдхолм (Дания), „Hold Back" на Рашид Джадани (Франция), „People's Park" на Джейпи Сниадеки и Либи Дина Кон (САЩ/Китай), „Stories We Tell" на Сара Поли (Канада), „Upstream Color" на Шейн Карът (САЩ) и Viola на Матиас Пиньейро (Аржентина).

В свое изявление Рахендра Рой главният куратор на отдела за кино на MoMA каза: „Тези първи седем заглавия правят намек за вълнуващото разнообразие и постиженията в разказването на истории от нови режисьори тази година"

Робърт Колър от филмовия отдел на „Линкълн сентър" допълва, че макар по-голямата част от филмите все още да предстои да бъдат избрани, тази начална селекция на фестивала „дава тон на широкото разнообразие на кино- и кинематографични гласове - художествени и документални, което е винаги е било и амбицията на New Directors/New Films".

„Цветът на хамелеона" на Христов е описан в сайта на фестивала като история, която се разгръща в годините точно преди и след падането на комунизма.

Филмът разкрива за манипулациите и заплахите между тайната полиция и нейните информатори, като „се спуска през заешка дупка в царство на усукан абсурд", пише „Дневник".

„Сценарият на Владислав Тодоров, който адаптира романа си от 2010 г. „Цинкограф", се фокусира върху младеж на име Батко Стаменов с кодово име: Марципан (в главната роля Руши Видинлиев), който работи във фабрика и бива нает от ДС, за да се внедри в ...читателски кръг", се казва представянето на лентата.

Сюжетът всъщност разкрива как Марципан впоследствие успява да обърка системата, на която уж служи.

Във филма Руши Видинлиев си партнира с актрисата и фотомодел Ирена Милянкова.

Филмът вече бе представен на фестивали в Гоа, Стокхолм и Варна, където спечели „Златна роза".

През декември 2012г. стана ясно, че е част и от програмата на фестивала в Палм Спрингс, където го определиха като „може би най-странният филм в тазгодишната програма".

Лентата се очаква да се завърти в родните кина март 2013 г., но все още няма обявена официална дата.

#Емил Христов #Цветът на хамелеона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници