Лекарският съюз ще съди Здравната каса заради цените на медицинските дейности

Лекарският съюз ще съди Здравната каса заради цените на медицинските дейности
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз ще даде на съд Здравната каса заради приетите едностранно от Касата цени и обеми на медицинските дейности за 2013 година, съобщи ръководството му.

От Лекарския съюз твърдят, че договорените с Касата цени и обеми са подписани в протокол. След това обаче Надзорният съвет на Касата взема друго решение, предаде БНР.

„Въпреки подписания протокол за договорени цени вземат решение за други цени и ни предлагат да подпишем съвсем други цени. Тъй като, естествено, ние отказахме, се внася в Министерски съвет и излизат под форма на постановления. Но просто не е спазен Законът“, заяви председателят на Съюза д-р Цветан Райчинов.

Решението на Лекарския съюз да се обърне към съда е и в подкрепа на недоволството на Дружеството на анестезиолозите, които тази година ще лекуват тежкоболен пациент в реанимация за 357 лева срещу 500 лева миналата година.

„Там цените са намалени драстично без никаква мотивация освен финансовите възможности на Касата. Изобщо не са съобразени с реалните нужди, реалните разходи на заведенията за тази дейност“, уточни Райчинов.

С изключение на интензивните грижи, останалите цени на медицинските дейности не са намалени спрямо миналата година, но не съвпадат и c договорените между Касата и Съюза, казва още д-р Райчинов.

„Т.е. тези, които бяха с известно увеличение. Примерно - раждане, детски пътеки, хирургия. Предложени са цени, които е решил Надзорният съвет на Касата, на практика без никакво основание“, добави той.

От 2009 година насам цените и обемите на медицинските дейности не се подписват в Националния рамков договор, а са изведени в отделен документ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници