На Кунева й стана „неловко" от думите на Борисов за златните пръстени и главата лук

A A+ A++ A

Лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева се възмути от коментара на премиера Бойко Борисов по отношение на работничка от затъналия оръжеен завод ВМЗ – Сопот, която му в знак на протест му изпрати вечерята си – филия хляб и глава лук.

„На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", бе въпросният коментар на Борисов във вторник.

Кунева заяви в сряда, че се чувства неловко да коментира думите на премиера.

„Не може един партиен лидер и лидер на държава да говори по този начин", каза тя, цитирана от агенция БГНЕС.

„Уморих се да коментирам безвкусици – от пържолките до материала. Надявам се, че Борисов ще си прочете думите втори път и ще види какво е направил", подчерта Кунева.

Лидерът на Движение „България на гражданите" иска да каже на жената, която е била изрично спомената, че не всички политици са такива и да я помоли да не се обижда.

„Когато човек не умее да владее емоциите и нервите си, това е за негова сметка. Да не слага всички под един общ знаменател, защото разочарованието от това, че ръководството на държавата има значение за нашето ежедневие, е огромно", добави Кунева.

Според нея в Сопот има „пълно изчезване на времето".

„Този ресурс, който е най-важен и за човешкия живот, и за икономиката, там е абсолютно загубен година след година. Не можаха да поставят диагноза, не можаха да вземат решение и не можаха докрай да проведат една политика, да проведат докрай едно решение и да кажат. Така е непрекъснато. Защото не може един човек в държавата да каже: от мен зависи всичко. Не, не зависи и няма такава демократична държава. Може би в тоталитарните държави е така. Надявам се сме забравили какво означава това. Но резултатът, който днес консумираме, е невъзможен, няма такова животно, както се казва", продеължи Кунева.

„Не можеш да кажеш: аз тук нареждам еди кой си да купи завода, както се случи в Мадан. Просто аз ще наредя така да се купи завод, ще наредя така да се купи футболен отбор, ще наредя така да се асфалтира улица, ще наредя трака да се построи магистрала и т.н. Не става, не е измислена така демократичната държава, не може, не произвежда действие", възмути се още тя.

Кунева оцени като голяма безотговорност съсипването на институциите. „Даже не е и съсипване, те просто не ги броят за нищо, няма такива. На парламента му се казва какво да прави, на президента му се казва какво да прави, на съдебната система й се казва какво да прави, на бизнеса му се казва какво да прави", заяви Кунева.

„Наука. Военното и което и да е друго производство, ако не сменя технологиите и ако не е в крак с пазара, просто умира. Освен обществените поръчки, ние трябва да се запитаме колко наука влагаме в такива много важни и чувствителни области, като военната индустрия", заяви Кунева.

Тя подчерта, че военната индустрия е наука и в много от страните, където тя напредва, има най-голямо вложение на наука.

„А ние: БАН са синодални старци, парите за наука намаляха драстично. 1/3 са само от това, което се е влагало преди няколко години. Така няма да стане работата", каза още Меглена Кунева.

#Кунева #златни пръстени #институции #ВМЗ #Сопот #Движение „България на гражданите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници