Министър Найденов съгласен да има Природен парк „Черно море“

Министър Найденов съгласен да има Природен парк „Черно море“
Важно е да останат не само дюни, а всички защитени територии, и аз съм склонен да подкрепя зелените коалиции за Природен парк „Черно море“, каза Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земеделският министър е съгласен да бъде създаден Природен парк „Черно море“, както настояват природозащитници след последните новини за строителство по Черноморието.

„Важно е да останат не само дюни, а всички защитени територии, и аз съм склонен да подкрепя зелените коалиции, които настояват да има специален закон или да се създаде Природен парк „Черно море“, заяви Мирослав Найденов, цитиран от БГНЕС.

Така отговори земеделският министър Мирослав Найденов по повод скандала около сделката с морските парцели около Несебър на въпроса на БГНЕС извън чиновническите преписки като тенденция ще останат ли въобще пясъци и ще можем ли един ден да покажем на децата си какво означава дюна „на живо“.

По-рано земеделският министър изненадващо се яви в Народното събрание и поиска да отговори на въпросите на депутати преди изслушването му в Комисията за борба с корупцията по високите етажи.

Той беше призован от депутатите във връзка със строителството на спорния терен от 29 дка дюни в защитена от „Натура 2000“ местност край Несебър и строителството на Иракли.

„За да не продължават корупционните практики и за да няма съмнения, ще предложа да бъдат приети законодателни промени, които са рестриктивни, ще донесат проблеми при някои инфраструктурни обекти, но иначе ще стане като с досиетата - на час по лъжичка“, обеща Мирослав Найденов.

„Междуведомствената комисия по случая със земите край Несебър констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити и не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд“, обясни Мирослав Найденов на брифинга, който даде в парламента.

Във вторник Междуведомствената комисия обяви, че в преписката по случая липсва документ, който да упоменава, че върху терена има дюни.

В архива на РИОСВ – Бургас, е бил открит документ на представители на БАН от 2006 г., които потвърждават, че въпросните земи край Несебър за дюни.

Мирослав Найденов показа пред медиите два документа с един и същ изходящ номер - 4996, от една и съща дата – 29 октомври 2008 г., но с различно съдържание. В единия документ се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Другият документ посочва, че не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на РИОСВ - Бургас, доц. Симеон Симеонов.

„Някой е оказал въздействие върху тогавашния директор на РИОСВ – Бургас, доц. Симеон Симеонов, който е променил становището си от това да бъде направена оценка в това да не бъде правена“, коментира Мирослав Найденов.

Според него, тогавашният директор на РИОСВ обаче е имал глупостта да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #Несебър #НАТУРА 2000 #Дюни #РИОСВ #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »