Социалното министерство търси работа за 130 000 българи

Социалното министерство търси работа за 130 000 българи
Заради тежката икономическа криза в цяла Европа се съкратиха много работни места. Средното ниво на безработица в еврозоната е 11,8%, в България – 11,4%, посочи Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

110 000 души са постъпили на работа по програмите за заетост на социалното министерство през 2012 г., планът за 2013 г. е работа за 130 000 души, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

„Проблемите на икономиката не могат да се решат с тези програми, но можем да подкрепим процеса“, посочи министърът в ефира на бТВ.

Според него това не е козметична мярка, защото голяма част от тези, които са наети в програми или са одобрени за стажове, си намират работа след това.

„Заради тежката икономическа криза в цяла Европа се съкратиха много работни места. Средното ниво на безработица в еврозоната е 11,8%, в България – 11,4%“, обясни още Тотю Младенов.

По думите му средната работна заплата за страната е около 780 лв., а увеличението на минималната работна на 310 лв. е повлияло върху образуването на всички заплати, макар да засяга пряко малко хора.

Социалният министър отчете още, че случаите на наети без трудови договори са намалели драстично през последните години, и призова за осветляването на икономиката да съдействат „и самите работници, и работодателите, и синдикатите“.

По проблемите с българските имигранти в държави като Великобритания Тотю Младенов коментира, че не може да има ограничение след 1 януари 2014 г.

„Осемте държави, включително и Великобритания, които имат ограничения за българските работници, ще отпаднат. Проблемът е за миграцията и за издаването по-бързо на документи за работа, най-вече за българските студенти“, обясни социалният министър и добави, че е имал среща с британския посланик в България, който обещал съкращаване на сроковете за документи на българските студенти.

#Тотю Младенов #министър на труда #минимална работна заплата #МТСП #безработица #заетост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »