Facebook представи нов начин за търсене в социалната мрежа

Facebook представи нов начин за търсене в социалната мрежа
A A+ A++ A

Голямата новина от днешното събитие на Facebook е свързана с начина по който ще търсите в социалната мрежа. Той е на път да се промени напълно с въвеждането на технология, наречена Graph Search. На практика това е нов и много мощен инструмент за търсене в огромната и сложна база данни от разнообразна лична информация, която съхраняват сървърите на популярната услуга. Facebook я нарича Graph и тя постоянно се променя в процеса на създаване на връзки между потребителите, присъединяването на нови хора и добавянето на съдържание. Във Facebook вече има над милиард потребители, над 240 милиарда снимки и повече от трилион връзки, така че задачата за мигновено търсене сред тях съвсем не е проста.

Тук се намесва Graph Search, услуга, която е достъпна за тестване от днес, макар и само за ограничен брой потребители и само на английски. Функцията ще е достъпна под формата на голяма лента с поле за търсене в горната част на всяка страница. Когато търсите нещо то не само ще определи резултатите, които ще получите, но и ще послужи за заглавие на страницата. Може лесно да го редактирате и така ще получите страница с подбрано съдържание, което е базирано на споделеното от вас и приятелите ви съдържание онлайн. Възможно е да комбинирате фрази за търсене (например "приятели в Ню Йорк, които харесват Jay-Z"), за да получите списък с хора, места, снимки и друго съдържание. Разбира се, показват се само неща, които не са скрити от притежателите им.

Първата версия на Graph Search ще се фокусира върху 4 основни области - хора, места, снимки и интереси. В първия случай могат да се ползват фрази за търсене като приятели, които живеят в моя град", "хора от родното ми място, които обичат да се катерят в планината", "софтуерни инженери, които живеят в Сан Франциско и обичат ски" и т.н. В търсенето на снимки в употреба влизат конструкции като "снимки, които харесвам", "снимки на моето семейство", "снимки на приятели преди 1999" и т.н. По подобен начин може да търсите и места - "ресторанти в Сан Франциско", "места, посетени от семейството ми", "индийски ресторанти, които харесват моите приятели от Индия" и др. Търсенето по интереси не е по-различно - "музика, която харесват приятелите ми", "филми, харесвани от хора, които харесват същите филми като мен", "езици, които говорят моите приятели" и т.н.

За записване в бета тестовете на Graph Search може да посетите www.facebook.com/graphsearch

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници