Северна Корея се отказва от ядрените оръжия

A A+ A++ A

Северна Корея склони да прекрати своята програма за обогатяване на уран за военни цели.

Така тя изпълни поставено от САЩ условие, за да бъдат подновени преговорите за разоръжаване и да й бъде оказана хуманитарна помощ, предаде БТА.

Вашингтон обеща да предостави на Северна Корея 240 хиляди тона храни. Преговорите са се състояли в четвъртък и петък в Пекин.

Споразумението е постигнато между американския специален пратеник за човешките права в Северна Корея Робърт Кинг и Ли Гун, който отговаря за Северна Америка в севернокорейското външно министерство.

В замяна на помощта Пхенян се ангажира „да вземе първоначални мерки за денуклеаризация, включващи спиране на програмата му за обогатяване" на уран.

Северна Корея изглежда е приела и въвеждането на по-строга и по-прозрачна система за контрол върху разпределянето на продоволствената помощ, както настояваха САЩ.

Целта е да се гарантира, че от помощта ще се възползват най-бедните, а не бюрократичният и военният апарат.

Вашингтон преценяваше от месеци възможността да изпрати храни на Северна Корея заради съсипаната й икономика и опасността от глад, коментират световните агенции.

Според тях успехът в двустранните отношения може да стимулира подновяването на преговорите по ядрения проблем на Северна Корея, които са в застой от 2008 г.

САЩ, Русия, Китай, Япония и двете Кореи се стремят да убедят Пхенян да се откаже окончателно от  ядрените си амбиции срещу значителна енергийна и продоволствена помощ.

#Северна Корея #Пхенян #САЩ #уран #хуманитарна помощ #Пекин #Робърт Кинг #Северна Корея #САЩ #Русия #Китай #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници