Руската опозиция внася законопроект срещу забраната за осиновяване от американци

Руската опозиция внася законопроект срещу забраната за осиновяване от американци
A A+ A++ A

Руската „Дума" ще разглежда законопроект за отмяна на приетата в края на 2012 г. забрана за осиновяване на руски деца от американски граждани, съобщи опозиционният депутат Дмитрий Гудков.

Става дума за отмяната на четири члена на т.нар. "Закон Антимагнитски", приет в резултат на поправките на депутатите Екатерина Лахова от Единна Русия и Елена Афанасиева (ЛДПР).

"Концепцията на законопроекта е разработена въз основа на пожеланията на 100 хиляди граждани, внесли в Държавната Дума своите подписи срещу забраната за осиновяването на руски деца от американци", подчерта Дмитрий Гудков – депутатът от опозиционната партия Справедлива Русия и един от авторите на законопроекта, предаде ИТАР-ТАСС, цитирани от БГНЕС.

Гудков отбеляза, че авторите на законопроекта предлагат той да бъде разгледан по бързата процедура. В своя блог руският депутат заявява, че с предложените промени ще се защитят правата на децата сирачета. По този начин те ще получат правото да живеят в пълноценни семейства, независимо от гражданството и националността на осиновителите.

Инициаторите на законопроекта подчертават, че "правото на сираците на осиновяване не трябва да зависи от политическите, икономическите и други противоречия" между отделните страни.

През февруари 2012 тогавашният премиер и настоящ президент на Русия Владимир Путин в статия за "Комерсант" предложи да се "въведе правилото за задължително разглеждане в парламента на обществените инициативи, които съберат 100 хиляди и повече подписа в Интернет."

Диана Хачатрян - кореспондентът на "Новая газета", заяви през месец декември на традиционната голяма пресконференция на президента, че за няколко дни на сайта на изданието са събрани над 100 хиляди подписа срещу инициативата за забрана на осиновяването на руски деца от американци.

Тогава Путин отговори: "Смятам, че това трябва да бъде разгледано от Държавната Дума."

#Руската Дума #Путин #законопроект #забрана #Дмитрий Гудков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници