С плакати „Груевски = Милошевич“ стотици македонци блокираха Скопие

С плакати „Груевски = Милошевич“ стотици македонци блокираха Скопие
Протестите срещу режима на македонския премиер Никола Груевски започнаха през последната седмица на 2012 г. заради незаконния начин, по който мнозинството на Груевски прие в парламента държавния бюджет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици македонци блокираха част от булевардите в столицата Скопие, носейки плакати с надписи „Отпор“ и „Груевски = Милошевич; Македония няма демокрация“, припомняйки сравнението на бившия президент и лидер на обединената опозиция Бранко Цървенковски.

Протестите срещу режима на македонския премиер Никола Груевски започнаха през последната седмица на 2012 г. заради незаконния начин, по който мнозинството на Груевски прие в парламента държавния бюджет.

В сблъсъците пострадаха опозиционни депутати и обикновени граждани.

Тогава Цървенковски сравни управлението на Груевски с това на сръбския диктатор Слободан Милошевич, който също е потъпквал основните човешки свободи и е налагал ужасяваща цензура в медиите.

Цървенковски заяви, че протестите имат една-единствена цел – да се възстанови погазеният авторитет на институциите преди предстоящите избори, предаде БГНЕС.

„Ще продължим да уважаваме законите и да защитаваме интересите на гражданите пред институциите“, добави представителят на обединената опозиция пред журналистите.

В събота над 7000 души изпълниха улиците на македонската столица Скопие с искане на оставката на правителството на Никола Груевски и провеждане на предварителни парламентарни избори.

Скандирайки „Ходи си, Груевски!“ и „Свършен е!“, множеството премина по централните столични улици и се събра пред сградата на националната телевизия, която опозицията обвинява в проправителствена позиция.

Опонентите на управляващите критикуват кабинета на Никола Груевски за провал при въвеждането на необходимите бюджетни съкращения, с които да бъде стопирана растящата икономическа криза в Македония, където безработицата вече е обхванала 31% от работоспособното население.

Опозиционният СДСМ призовава да има предсрочен парламентарен вот, който да се проведе заедно с местните избори.

„Имаме едно-единствено искане - честни и демократични избори. С този режим е свършено“, заяви пред множеството лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски.

На следващия ден управляващата партия в Македония на премиера Никола Груевски отхвърли искането на опозицията за провеждането на предсрочни парламентарни избори тази пролет.

В специално съобщение от ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че само преди година и половина по искане на опозицията са били проведени предсрочни избори.

#плакати #Скопие #предсрочни избори #опозиция #Бранко Цървенковски #ВМРО-ДПМНЕ #премиер на Македония #Никола Груевски #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници