Русия дава 500 млн. долара за АЕЦ в Бангладеш

Русия дава 500 млн. долара за АЕЦ в Бангладеш
Президентът на Русия В. Путин и министът-председателят на Бангладеш
A A+ A++ A

Русия дава 500 млн. долара за АЕЦ в Бангладеш

Русия ще предостави на Бангладеш кредит в размер на 500 милиона долара като финансиране на началния етап от строителството на атомна централа.

Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин след приключване на преговорите с министър-председателят на азиатската страна Шейха Хасина, предаде РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

"Ще предоставим не само най-съвременните технологии ...но ще окажем финансова помощ на началния етап на строителството на АЕЦ. Това ще бъде кредит от 500 милиона долара", заяви Путин.

Генералният директор на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко съобщи, че допълнителното финансиране за атомната централа ще възлиза на около 1,5 милиарда долара.

"500 милиона долара е цената на първите четири договора", уточни той. "След изпълнението им ще бъде определена вече точната цена, която е обвързана с площадката и допълнителните мерки за сигурност. Договорът предвижда, че към този момент ще бъде подготвено следващото кредитно споразумение. В него също ще бъдат разпределени финансовите ангажименти – някаква част от средствата ще плати Бангладеш, а останалата ще се финансира с кредит от Русия", заяви Кириенко.

Подготвителните дейности на площадката на бъдещата АЕЦ ще започнат на 1 януари 2014. Основният етап на строителството се планира за началото на 2015, заяви Кириенко. То ще отнеме около 5 години. Предвижда се в Бангладеш да бъде изградена АЕЦ с два енергоблока с мощност по 1000 мегавата всеки.

#Путин #Бангладеш #АЕЦ #финансиране #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници